:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Újabb gazdaságvédelmi intézkedések

A miniszterelnök újabb 6 pontos gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett, amelynek részletei rendeletben jelennek meg.

Kiket, miket érint?

- a taxisok után további 81 480 kisvállalkozásnak adnak mentességet a kata-járulékfizetés alól. A pontos tevékenységi köri felsorolást a rendelet tartalmazza majd. Orbán a következőket említette: szépségápolás, festés, üvegezés, villanyszerelés, egyéb humán egészségügyi ellátás, előadóművészet, víz- gáz- fűtésszerelés, épületasztalosok, járóbetegellátás, padló- és fal burkolása, testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, az idősek fogyatékosok ellátása;
- a március 1. előtt keletkezett kata-adósságokra mentességet ad a kormány a veszélyhelyzet idejére;
- a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt
- a kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet idejére;
- az adótartozások behajtását is felfüggesztik a veszélyhelyzet lejárta utáni időszakra;
- a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyed-jogosultságokat fenntartják.

A Kata megfizetése alól ideiglenesen mentesülő szakmák felsorolását a Magyar Közlöny 51. számában, a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet 1. §-ának (8) bekezdésében találják meg. (Lásd: Cikk alaltt található Letölthető állományok)

Megjelentek a családtámogatások meghosszabbításáról szóló döntések is

Az erre vonatkozó rendelet módosítása szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott - kormányrendeletben meghatározott - egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság.

A keddtől hatályos rendelkezés értelmében meghosszabbodik a jogosultság a gyermekgondozási díjra (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes) és a gyermeknevelési támogatásra (gyet) a veszélyhelyzet végéig.

A nagyszülői gyed esetében a veszélyhelyzet alatt nem kell vizsgálni, hogy a nagyszülő a gyermeket a saját háztartásában neveli, gondozza-e - olvasható a közlönyben.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése