:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Új fejlesztés a NAV-tól: számlázás okostelefonról!

Már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű mobilapplikációja, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók. Az alkalmazás letöltése és használata is ingyenes, automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást. Az új fejlesztéssel kiegészült Online Számlázó a legkényelmesebb és legtakarékosabb megoldás az Online Számla rendszerbe újonnan bekapcsolódó vállalkozások számára is.

A NAV az Online Számla rendszer 2018-as bevezetése óta biztosít ingyenes számlázó programot (Online Számlázó) a belföldi adóalanyoknak, amivel az online számlaadat-szolgáltatás automatikusan teljesíthető. Most ehhez az ingyenes számlázó programhoz fejlesztett a NAV, az iOS (legalább 11.0 verzió) és Android (legalább 7.0 verzió) operációs rendszerekkel is kompatibilis Online Számlázó applikációt. Ez az alkalmazás ingyenesen érhető el az Apple App Store és a GooglePlay áruházakból egyaránt.

Az ingyenes számlázó programmal és az ahhoz tartozó ugyancsak ingyenes mobilapplikációval nem jelent plusz adminisztrációs terhet a 2020. július 1-től életbe lépő, kiterjesztett adatszolgáltatási kötelezettség. Ettől az időponttól ugyanis a számlaadat-szolgáltatás minden belföldi adóalany számára kötelező, aki másik belföldi adóalany részére, az Áfa tv. szabályai szerint belföldön teljesített ügyletről állít ki számlát. Így például adatot kell szolgáltatni azokról a számlákról is, amelyek nem tartalmaznak áfát vagy az áfa összegének megállapításához szükséges százalékértéket.

A mobilapplikáció elsősorban azoknak az adóalanyoknak jelent segítséget, akik jelenleg számlatömbből állítanak ki számlát vagy értékesítéseik, szolgáltatásaik nem helyhez kötöttek. A számlaadási és számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket ezek az adóalanyok is könnyen teljesíthetik a mobilapplikációval.

Az applikáció használatba vételének feltétele, hogy a felhasználó előzetesen regisztráljon az Online Számla rendszerbe (https://onlineszamla.nav.gov.hu), illetve a rendszerbeli regisztráció után, a rendszerből átnavigáljon az Online Számlázó programba a webes felületen. A programhoz tartozó Általános Szerződési Feltételek elfogadása és az alapvető beállítások elvégzése után az okostelefonra letöltött applikáció a webes felületről indított összepárosítást (QR-kód beolvasása, ami a Beállítások/Mobil alkalmazás párosítása oldalon érhető el) követően használatba vehető.

A mobilapplikáció funkciói lényegében megegyeznek az Online Számlázó program funkcióival. A kiállított számla az appon és az Online Számlázó webes felületén is bármikor visszakereshető, megnyitható, továbbítható. Az applikációval számlázó felhasználó a számla kiállítása után azonnal elküldheti elektronikus számláját például AirDropon keresztül, MMS üzenetben, e-mailben, Viber üzenetben, Facebook messengeren keresztül vagy bármely, a mobil készüléke által ismert és támogatott platformon.

 Az alkalmazásban elvégezhető legfontosabb műveletek: 

  • számlák, előlegszámlák kiállítása, módosítása, érvénytelenítése,
  • az adatszolgáltatási kötelezettség automatikus teljesítése a NAV felé,
  • elektronikus számla kiállítása,
  • partner- és terméklista alkalmazása,
  • kimenő és bejövő számlák lekérdezése,
  • használati statisztikák áttekintése,
  • vevőadatok betöltése QR-kóddal,
  • saját elektronikus névjegy létrehozása, alkalmazása,
  • számlakibocsátói oldalon a kiállított elektronikus számlák archiválása,
  • a számlakiállításhoz használt számlatömbök kezelése,
  • az Online Számla rendszeren közzétett hírek elérése.

Az applikációval rögzített számlák adatait a program nem az alkalmazáshoz használt okostelefonon, hanem felhőben tárolja, így az adatok nem vesznek el készülékváltáskor sem. Használatához internetes kapcsolatra van szükség.

Budapest, 2020. június 2.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése