:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Önkormányzati hírek

Testvértelepülési találkozó Kistarcsán - 2022. augusztus

Kistarcsa Város vezetése a városavatás óta eltelt 17 évben nagy hangsúlyt fektetett a határon túli magyarokkal, illetve a környező országokkal történő kapcsolat kialakítására, fenntartására. Jelenleg 5 testvérvárosa közül Torja az egyik legrégebbi testvérvárosunk. Torja város képviselete is évente ellátogat Kistarcsára, így természetesen az idei a Kakasfőző Fesztiválra is meghívást kaptak, mely a gasztrofesztiválon túl egy nemzeti értékeinket, hagyományainkat is felelevenítő nagyszabású kulturális esemény is.

Az eseményen Torja Város delegációján kívül a helyi Attila Nyilai Egyesület jóvoltából egy Torjáról érkező gyermekcsoport is részt vett, akik az idén második alkalommal egy héten át táboroztak Kistarcsán. Az ökumenikus istentisztelettel kezdődő eseményen a torjai küldöttség is részt vett, a gyermekek székely népviseletbe öltözve egy dalcsokorral is készültek, melyet még a nézőközönség is megkönnyezett. A Szent István napi ünnepséggel így egy igazán meghitt „magyar-magyar” együttműködésű program valósult meg. A kenyérszentelést, az ünnepi műsort követően a rendezvény a kistarcsai Ifjúság téren folytatódott.

Az Ifjúság téren található kistarcsai Simándy József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a helyi vezetőkkel körbe vezette az iskola épületében a torjai képviseletet, illetve a torjai gyermekeket, mely során tapasztalataikat, intézményi hagyományaikat osztották meg egymással.

Ezután a kakasfőző versenyen Torja Város képviselete is részt vett, két féle ételt készítettek, egy paprikás kakaspörköltet, illetve egy gombás-vadas kakas ragut hagyományos puliszkával, erdélyi savanyított gombával, melyet a fesztiválra érkező látogatók is megkóstolhattak. Az ételeket egy három fős szakmai zsűri értékelte. Az összetett kategóriában a torjai csapat I. helyezést ért el, míg az „Ötlet és kreativitás” kategóriában II. helyezést.

A versenyt követően torjai vendégeink a Városi Óvoda, illetve a Városi Bölcsőde vezetőivel is találkoztak, mely során a jövőbeni együttműködés további lehetőségei is felvetődtek.

A torjai képviselet 2022. augusztus 19-én érkezett Kistarcsára és 2022. augusztus 21-én indult vissza Erdélybe. A találkozó ismét sikeres volt, megint egy kicsit jobban megismerhettük torjai vendégeinket és mi is mutathattunk városunkból és hagyományainkból, a magyar kultúrából újdonságot barátainknak. Legközelebb Kistarcsa Város Polgármestere és Alpolgármestere, a Kistarcsai VMSK Városi Művelődési, Sportközpont és Könyvtár Nonprofit Kft. munkatársaival szeptemberben látogatnak el Torjára, hogy hasonló élményekkel gazdagodjanak és a két település szoros kapcsolatát tovább ápolják.

Kistarcsa Város Önkormányzata 1 000 000 Ft támogatást kapott a testvértelepülési kapcsolatok erősítése céljából. A támogatásból a torjai vendégeink szállása, teljes ellátásuk, a színpadi programok közül az operett műsor, a mesejáték, illetve a hangtechnika költsége a Bethlen Gábor Alap 2022. évi költségvetésének a Nemzetpolitikai célú előirányzatok terhére került elszámolásra. Ezen felül egy 3x3 méteres rendezvénysátor került beszerzésre, mely a rendkívül változatos augusztus 20-i időjárás következtében nagy szolgálatot tett a rendezvényen.

megvalosult_a_magyar_kormany_tamogatasaval_bga_alap.jpg

 

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése