:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Régió hírei

Szűrővizsgálatok fontossága

Jelen publikációnk célja a lakosok egészségtudatosságának növelése, illetve a szűrővizsgálatok fontosságának bemutatása, tekintettel arra, hogy az egészséges életmód alapszabályainak betartása mellett fontos, hogy részt vegyünk a szűrővizsgálatokon is, hiszen minden daganatos betegség eredményesebben kezelhető, ha korai állapotban ismerik fel.

 

A KSH adatai szerint Magyarországon a leggyakoribb halálok a daganatos megbetegedések miatti elhalálozás. Kutatások alapján minden harmadik daganatos megbetegedés megelőzhető lenne, illetve a korai stádiumban diagnosztizált megbetegedés nagy eséllyel gyógyítható.

Szűrés és Vizsgálat

Minden daganatos megbetegedés annál eredményesebben kezelhető, minél korábbi fejlődési stádiumában kerül felismerésre. Az orvostudomány fejlődésével a szűrési módszerek megbízhatósága megsokszorozódott, ennek köszönhetően a szűrővizsgálatokkal lehetséges a rákos megbetegedés diagnózisa, még a kóros elváltozás korai állapotában is. A betegség kimenetele így sokkal kedvezőbb, mint ha már csak a tünetek jelentkezésekor ismerték volna fel a kórt.

A magasabb kockázatú csoportok részére korcsoport, illetve nem szerint, kötelezően előírt szűrővizsgálatok kerültek meghatározásra, az azonban az egyén felelőssége, hogy foglalkozzon egészségével és éljen az egészségügy adta lehetőségekkel.

 

Tüdőszűrés

A tüdőgyógyász szakmai kollégium állásfoglalása szerint a 40 év feletti dohányosok évenkénti ernyőfénykép-szűrése mindenképpen indokolt.

A mellkasröntgen-felvételekkel felfedezett tüdőrákos betegek körében a betegség stádiummegoszlása kedvezőbb, és a sikeresen operáltak aránya duplája a panasszal felfedezettekhez képest, ezért nagyon fontos a tüdőszűrésen való rendszeres megjelenés.

Magyarországon több munkáltató is előírja alkalmassági feltételként az évente történő tüdőszűrő vizsgálat meglétét, melynek köszönhetően magasabb számban megtörténnek ezek a vizsgálatok.

A tüdőrák megelőzésnek leghatásosabb módja a dohányzás abbahagyása. Bizonyított ugyanis, hogy a legtöbb esetben a tüdőrákos megbetegedésekért a dohányzás felelős. A dohányzás elhagyásával több rákféleségben való megbetegedés veszélyét csökkenthetjük, illetve egyéb ártalmától is megkímélhetjük szervezetünket.

Mammográfiai vizsgálat (Emlőszűrés)

Az emlőrák a nőknél leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Az emlőráknál - csakúgy, mint a legtöbb tumornál - is igaz az a megállapítás, hogy a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél kisebb az elpusztítandó daganat tömege, azaz minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki az emlőjében csomót tapint. Fontos hangsúlyozni, hogy bár az emlőrák többnyire fájdalmatlan, a nyomásérzékeny, illetve fájdalmas csomók jelenléte esetén is forduljunk szakemberhez. A fájdalmatlanság az, ami a betegeket megtéveszti és ami miatt sokszor csak hónapokkal, évekkel a csomó észlelése után fordulnak orvoshoz.

Az emlők havonkénti önvizsgálata 20 éves kortól ajánlott. Rendkívül fontos a vizsgálat elvégzése olyan családoknál, ahol a női ágon (nagymama, édesanya, testvér) a betegség már korábban jelen volt.

Az emlők rendszeres önvizsgálata esetén sem nélkülözhető azonban az egészségügyi szakemberek által végzett időszakos vizsgálat, melyet 20 és 40 éves életkor között legalább 3 évenként egyszer, 40 év fölött pedig évenként el kell végeztetni. Ezek az ajánlások olyan nőkre vonatkoznak, akiknél semmiféle olyan tényező nem áll fenn, amely miatt ők emlőrák kialakulása szempontjából a magas kockázatú csoportba tartoznának. Magasabb kockázatú csoportok esetén, tehát azon nők esetében, akiknél anyai ágon vagy rokoni kapcsolatai között emlődaganatot diagnosztizáltak a szűrővizsgálatot célszerű a szakember megítélése alapján elvégeztetni a szűrővizsgálatot.

A mammográfia a nem tapintható, azaz tömegében kisebb daganatok észlelésére is alkalmas.Mammográfia:

30-45 éves korig: 3 évente (szakmai ajánlás),

45-65 év között: 2 évente, behívás alapján, de 50 év felett évente ajánlatos (szakmai ajánlás)

.A mammográfiás szűrővizsgálat a lakosság számára teljesen ingyenes. Természetesen panasz esetén bármikor elvégzik a vizsgálatot, két szűrési időpont között is.

A nők körében rendszeresen végzendő szűrések közül az egyik legfontosabb a méhnyakrákszűrése. A méhnyakrák kialakulása több rákmegelőző állapoton keresztül következik be, ezért fontos a rendszeres vizsgálat. A daganat leggyakrabban a 35-60 éves nők esetében alakul ki, de manapság a 30 év alatti nőket is veszélyeztetheti. 18 éves kortól, vagy a nemi élet megkezdésének időpontjától évente javasolják a szakemberek a szűrővizsgálat elvégzését, magasabb rizikófaktorú személyek esetén, szakorvosi megítélés alapján akár sűrűbben is.

 

Prosztataszűrés

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél bármikor kialakulhat, és kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre inkább növekszik.

A prosztatarák - más rákokhoz hasonlóan - nem egyik napról a másikra keletkezik. Általában éveknek kell eltelni, hogy panaszokat, tüneteket okozzon. Az idejében felismert, lokalizált prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható.

A prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ezért ajánlatos, hogy minden 40 évesnél idősebb férfi az ezen életkor felett egyébként is ajánlatos évenkénti általános, alapos orvosi kivizsgálás során kérje, hogy a prosztatáját is vizsgálják meg. Egy egyszerű, kissé kellemetlen, de rövid és fájdalmatlan vizsgálattal (rektális digitális vizsgálat, a prosztata végbélen át történő vizsgálata) ugyanis a még tüneteket nem okozó prosztatarák is az esetek jelentős hányadában felismerhető, illetve minden, a prosztatarák gyanúját keltő elváltozás észrevehető és az ilyenkor szükséges szakorvosi kivizsgálás elvégeztethető.

 

Vastagbélrákszűrés, végbélrákszűrés:

A vastag- és végbélrák (kolorektális rák) az egyik leggyakoribb rákféleség. Többsége az úgynevezett bélpolipok talaján képződik, és legalább 10 évet vesz igénybe, amíg belőlük a rák kialakul, illetve amíg a bélfalat is beszűrő rákká válik.A halálesetek legtöbbje így megelőzhető lenne, mert a végbél- és vastagbélrák korai, illetve megelőző állapotának felismerésére rendelkezésre állnak az eszközök. A daganatos megbetegedések közül a legjobban és a legeredményesebben szűrhető betegségről van szó.

Elsősorban40 éves kortól javasolt a szűrés elvégzése, de amennyiben a családban már előfordult a vastagbél- és/vagy végbéldaganat (terhelt család, fokozott rizikó), akkor a szűrés megkezdésének időpontját egyénileg kell meghatározni.

 

Szűrési lehetőségek:

  • évente, kétévente székletvérteszt, melyet negatív eredmény esetén 5 évente részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) egészít ki;
  • 10 évente teljes vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) végzése.
Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése