:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Rendkívül veszélyes csalássorozat terjed, több nagybank is riasztást adott ki

Adathalász csalók az OTP Bank nevével visszaélve akarnak bankkártyaadatokat megszerezni - közölte a pénzintézet. Emellett az MKB Bank is új csalási módszerre hívja fel ügyfelei figyelmét, amellyel a csalók több pénzügyi intézmény ügyfeleitől kísérelték meg megszerezni személyes és banki termékekhez köthető adataikat.

OTP

Az OTP közlése szerint: "SZEMÉLYES ADATAIVAL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁT ÉSZLELTÜNK" TÁRGYÚ LEVELEK VALÓSÁGOSNAK LÁTSZÓ, DE HAMIS HONLAPRA VEZETNEK EGY "MEGERŐSÍTÉS REAKTIVÁLÁSA" SZÖVEGŰ HIVATKOZÁSON KERESZTÜL.
A hamis weboldal egy gombra kattintva egy következő oldalra vezet, ahol az ügyfél személyes és kártyaadatait kérik.
A tájékoztatás szerint a csalók nem csak az OTP ügyfeleinek küldenek üzenetet. A bank a honlapján közzétette az adathalász levélről készített képernyőképet az adathalász kísérletek miatti figyelmeztetések között.
A bank felhívja a figyelmet: sem a bankkártyák adatait, sem a netbankok fiókjainak belépési kódjait nem kérik ilyen módon. Azt javasolják, hogy akik hasonló e-mailt és linket kapnak, azonnal zárják be az adathalász oldalt, és ne adjanak meg adatokat.

MKB

Az MKB Bank pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a CSALÓK AZ ÁLTALUK MAGYAR NYELVEN INDÍTOTT HÍVÁSOK SORÁN A HÍVÁST FOGADÓ FELÉ AZT A LÁTSZATOT KELTIK, HOGY A HÍVÁS HAZAI BANKOK VALÓJÁBAN LÉTEZŐ, ÜGYFÉLSZOLGÁLATI HÍVÓSZÁMOK VALAMELYIKÉRŐL ÉRKEZTEK, A HÍVÁST KEZDEMÉNYEZŐ CSALÓK A BANKOK MUNKATÁRSAKÉNT MUTATKOZNAK BE.
A hívás során arra hivatkozva, hogy a hívott személy bankkártyás költései elutasításra kerültek, bankszámla adatokat, internetbanki belépési kódokat kérnek el, valamint esetenként valamilyen hivatalos banki programnak látszó, de valójában kémprogramot tartalmazó alkalmazás letöltését ajánlják fel megoldásként.
Felhívják az MKB Bank ügyfeleinek figyelmét arra, hogy a bankok soha nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján érzékeny banki azonosítóadatokat és jelszavakat.
AZ EDDIG AZONOSÍTOTT TELEFONHÍVÁSOK ALKALMÁVAL KÉT HAZAI PÉNZINTÉZET NEVÉVEL, ILLETVE ÜGYFÉLSZOLGÁLATI HÍVÓSZÁMAIVAL VISSZAÉLVE KÍSÉRELTEK MEG A CSALÓK ADATOKAT SZEREZNI, DE A CSALÓK VÁRHATÓAN TOVÁBBI PÉNZINTÉZETEK NEVÉVEL ÉS ÜGYFÉLSZOLGÁLATI HÍVÓSZÁMAIVAL VISSZAÉLVE IS KEZDEMÉNYEZHETNEK ADATSZERZŐ HÍVÁSOKAT.
Amennyiben ügyfeleik a fent leírtnak megfelelő hívást tapasztaltak, illetve abban az esetben, ha hasonló hívás során kiadták volna adataikat, haladéktalanul jelezzék az esetet az alábbi elérhetőségeken az MKB Bank ügyfélszolgálati munkatársainak, hogy a szükséges intézkedéseket meg tudják tenni:
Lakossági ügyfélszolgálati telefonszám: 06 (80) 333-660
Vállalati ügyfélszolgálati telefonszám: 06 (80) 333-770
Külföldről hívható ügyfélszolgálati telefonszám: 36-1-373-3333

MTI/ORIGO

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése