:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. I. negyed éves publikációja

Mint valamennyi egészségügyben tevékenységet végző szolgáltatónak vagy intézménynek, Társaságunk szemléletében is fontos szerepet tölt be az egészségvédelem és a betegség megelőzés. Ehhez elengedhetetlen a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, továbbá fontos, hogy a szezonálisan jelentkező megbetegedések megelőzésére, vagy már kialakul betegség esetén a kezelésre felhívjuk a figyelmet.

Téli hónapokban magasabb számban keresik fel ügyeletünket, valamint háziorvosukat az influenzás betegek, ezért jelen publikációnk célja a betegség tüneteinek, kezelésének és megelőzésének bemutatása.

Influenza

Általános bevezető: Az influenza egy szezonális vírusos megbetegedés, mely a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan cseppfertőzéssel, azaz köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén terjed. Minden évben, késő ősztől tavaszig találkozunk az influenzavírus által okozott, a légutak megbetegedésével járó, széles körben kirobbanó járványokkal. A betegség világszerte előfordul. Az influenza tekintetében a leginkább érintettek a fiatal felnőttek (25-35 év), de a kisgyermekek és az idősebb korosztály körében is terjed.

Influenzavírusok: A klasszikus világjárványok kórokozói közül az influenzavírusok A és B típusai maradtak azok, amelyek változatlanul évről-évre a legnagyobb számú megbetegedést okozzák. Mind az A, mind a B típusú influenza vírusrészecskék (virionok) fertőző- és kórokozó-képességét alapvetően a felületükön elhelyezkedő H és N jelű fehérjék (antigének) határozzák meg. Az általuk kiváltott immunreakciók képesek a fertőzés megakadályozására. Ezeknek a fehérjéknek a szerkezete instabilitást mutat. Éppen a fertőzések folyamán kialakuló immunreakciók sorozatos behatása eredményeként csak azok a virionok maradnak fertőzőképesek és tudnak terjedni, amelyek felületén genetikai változások révén némileg módosult szerkezetű antigének keletkeznek.

Ebből ered az influenza A és B vírusok állandó változása és ennek következménye, hogy egy adott évben átvészelt influenzafertőzés vagy védőoltás eredményeként kialakuló immunitás nem véd a fertőzésektől a következő években.

Tünetek: A panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával, hirtelen kezdődnek. A hidegrázás a betegség kezdeti tünete. Az első néhány napban gyakori a magas, szinte csillapíthatatlan láz, mely akár a 39-39,5 C fokot is elérheti. Testszerte, leginkább a háttájon és az alsó végtagban sajgó fájdalom jelentkezik. A fejfájás gyakran gyötrő jellegű, szemkörüli és -mögötti fájdalommal jár, erős fény hatására fokozódhat. A légúti tünetek kezdetben enyhék lehetnek, torokfájással, mellkasi égő érzéssel száraz köhögéssel és orrfolyással. Később a köhögés súlyosbodhat, és köpetürítéssel járhat. A száj és a garat kivörösödhet, a szemek könnyeznek, a kötőhártya enyhén begyulladhat. A betegnek, főleg gyereknek hányingere lehet, és esetleg hányhat is.

A panaszok általában 2-3 nap múlva eltűnnek, a láz többnyire megszűnik, de előfordul, hogy 5 napig is eltart. A hörgőgyulladás és a köhögés azonban 10 napnál hosszabb ideig is fennmaradhat, a légutak teljes gyógyulása pedig akár 6-8 hétig is eltarthat. A gyengeség és kimerültség még napokig, néha hetekig is fennállhat. Az influenza fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebb emberekre a gyengült immunológiai reakciókészség miatt, illetve a krónikus tüdő, szív és érrendszeri, vese-, anyagcsere-betegségek és immunhiányos állapotokkal küszködő betegekre.  A fertőzés egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás. Ez lehet elsődleges, ekkor maga a vírus váltja ki, illetve másodlagos, mikor a vírusfertőzést követően baktériumok okozzák a gyulladásos folyamatot.

Kezelés: Legfontosabb az influenza kezelésében, hogy a beteg maradjon ágyban, pihenjen, sok folyadékot igyon, és kerülje az erőfeszítéseket. A súlyos tüneteket mutató, de szövődménymentes betegek paracetamolt, aszpirint, ibuprofent vagy naproxent szedhetnek.

 A Reye-szindróma (influenza fertőzést követően kialakuló tünetegyüttes, mely agyi elváltozásokkal és a máj zsírosodásával jár együtt) veszélye miatt a gyerekek ne kapjanak aszpirint: szükség esetén paracetamol és amidazophen adása elfogadható. A közönséges megfázásnál is alkalmazott szerek, pl. orrdugulást oldó szerek, torokfertőtleítők, nagy dózisú C-vitamin, vagy az inhalálás mérsékelhetik a tüneteket.

Megelőzés: A fertőzés megelőzésének egyetlen hatékony módja az időben beadott védőoltás.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése