:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Régió hírei

Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. aktuális publikációja

Mikor gondoljon kötőhártya-gyulladásra gyermekénél? 

A kötőhártya vékony átlátszó hártya, mely biztosítja a szem mozgását és védi a szemgolyót a külső behatásoktól. A kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyuló, gyakori betegség, de a megfelelő kezelés lerövidíti a betegség időtartamát, csökkenti a szövődményeket. A kiváltó okok között leggyakrabban bakteriális vagy vírusos fertőzés, valamint allergiás reakció áll. Érintheti az egyik, vagy mindkét szemet.

A vírusos kötőhártya-gyulladás jelentkezhet önállóan, de gyakran felső légúti hurutos betegséget kísérhet. A gyerekeknél sokkal nagyobb a tovább fertőzés, visszafertőzés veszélye, mint felnőtteknél. Ezért a gyermekeket a csak teljes gyógyulás után lehet visszaengedni közösségbe, különösen fontos ez a vírusfertőzések esetén!

Tünetek:
Gyermekeknél az alábbi tünetek utalhatnak rá:
- sírás,
- nyűgösség,
-szemdörzsölés,
- fénykerülés,
- hunyorgás,
Óvodás kor fölött már fájdalomra, homályos látásra, szúródásra, viszketésre panaszkodnak a gyerekek.

Bakteriális eredetű gyulladásnál kifejezett szemvörösség, sárgás-zöldes váladékozás, csipa, a szemhéjszélek összeragadása, szemhéjduzzanat hívja fel a bajra a figyelmet. Vírusfertőzés esetén a könnyezés, a viszketés, az erős szemhéjduzzanat jelzi, a szemből ürülő váladék pedig inkább vizes, áttetsző.
Allergiás reakciónál áttetsző, nyákos a váladék, és apró, fonaldarabra emlékeztető hámsodralékok is megfigyelhetőek a kötőhártyán. A tünetekért ilyenkor valamilyen allergén (pl. pollen, állati szőr, parfüm, kozmetikum, füst) felelős, és a szempanaszok mellett orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás is felléphet.

Kezelés:
A cseppek alkalmazása mellett a váladékot steril, míg a leragadt szemhéjakat felforralt és lehűtött vízbe mártott gézlappal kell letörölgetni, három-négy napon át, a szemsarokból kiindulva, kifelé. A szemkörnyék kamillázása nem ajánlott, mivel arra érzékenyeknél a szemvörösséget fokozhatja, duzzadást, viszketést okozhat! Bakteriális kötőhártya-gyulladás esetén antibiotikumos szemcseppet, szemkenőcsöt fog felírni orvosa.

 

Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft.

orszagos_orvosi_ugyelet_nonprofit_kft_logo_0.jpg

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése