:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Régió hírei

Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. tájékoztatója invazív beavatkozásokról

Tájékoztatás a Nemzeti Népegészségügyi Központ által az invazív beavatkozások előtti teendők vonatkozásában megküldött tájékoztatójában foglaltakról.

A közfinanszírozott ellátásban az invazív beavatkozások (a beteg testébe bőrön, nyálkahártyán vagy testnyíláson keresztül behatoló fizikai beavatkozás, ide nem értve a beteg számára szakmai szempontból elhanyagolható kockázatot jelentő beavatkozásokat) feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában az invazív beavatkozást megelőző 48 órán belül elvégzett, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt eredménye és a beavatkozás napján elvégzett negatív antigén gyorsteszt eredmény megléte. Ez alól kivételt képeznek az akut, sürgősségi beavatkozások és a vérvétel.

A védettségi igazolvány hiányában az elvégzendő PCR teszt és gyorsteszt költsége a beteget terheli. Ez alól kivételt jelentenek a szakorvosi vélemény szerint nem oltható személyek és a 0-16 év közöttiek, ugyanis az ő PCR és gyorstesztjüket térítésmentesen kell elvégezni.

A COVID gyanú, illetve fertőzöttség lehetősége esetén a hatályos eljárásrend szerint kell a betegellátónak (háziorvos vagy járó/fekvőbeteg-ellátó) a szükséges bejelentést megtenni, s ekkor a laboratóriumi vizsgálatra járványügyi érdekből kerül sor, mely továbbra is térítésmentes.

Fentiek miatt, illetve a saját védelmük érdekében ezúton kérjük a tisztelt lakosságot, hogy aki még nem oltakozott, vegye fel a COVID elleni védőoltást.

Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. 

Tetejére