:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Önkormányzati hírek

Önkormányzati program az állatok védelméért és a felelős állattartásért

Az utóbbi időben számos bejelentés érkezett az önkormányzathoz többek között a nem megfelelő állattartási körülményekkel kapcsolatban, ezért a problémák mielőbbi megoldhatósága érdekében Kistarcsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024. január 31-i ülésén tárgyalta a benyújtott javaslatot és elfogadta Kistarcsa Város Önkormányzat 2024. évre szóló programját az állatok védelméért és a felelős állattartásért.

A program részei a következők:

- Ivartalanítási program indítása mind a gazdás macskák, mind a kóbor macskák esetében.

- Szociális alapú oltási és chipelési program indítása az ebek esetében.

- A kutyaürülék-gyűjtő edényzetek számának növelése minden évben. Ingyenes ürülékgyűjtő zacskók osztása kampányszerűen.

- A kistarcsai oktatási intézményekben előadások, foglalkozások szervezése a felelős állattartásról, külsős szakértők bevonásával. A gyermekek megismertetése az állatvédelemmel.

- Az ebtartók és ebeik számára a kutyaiskolák népszerűsítése, megismertetése a helyi és környéki kutyaiskolák bevonásával. Önkormányzat által támogatott oktatás.

- Az állattartók, kiemelten a rendszeres szabálysértők szigorúbb ellenőrzése, szankcionálása, rendkívüli és/vagy visszatérő esetekben az állattartástól való eltiltása. A gazdátlan kutyakolóniák felszámolása, az állatok ellátása és gazdásítása.

- Állatvédő és állatmentő szervezetekkel együttműködés szerződéses kereteken belül az intézkedések hatékonyságának növelése, a befogott állatok minél előbbi gazdásítása érdekében.

- A befogott kóbor és kóborló ebek számára átmeneti kennelek építése önkormányzati tulajdonban. Amennyiben a kóborló eb gazdája beazonosítható, úgy első körben figyelmeztetés foganatosítása, ismétlődés esetén szankcionálása növekvő mértékben. Minden esetben kötelezni kell a gazdát a költségek megtérítésére mind önkormányzati, mind társzervezeti ellátás esetében. Az azonosító chippel nem rendelkező gazdás kóborló ebet kötelezően el kell látni az említett eszközzel, melyet a gazdának szintén meg kell térítenie.

A programra a 2024. évi önkormányzati költségvetésben 5.000.000,- Ft került elkülönítésre.

A program részeként egy új kutyafuttató parkot is létesít az önkormányzat, 7.000.000,- értékben.
A feladatok végrehajtása az év során folyamatosan zajlik majd, a részleteiről rendszeresen beszámolunk.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése