:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Mi változik 2020-ban?

Minimálbér, családtámogatások, adók, nyugdíj, ingyenes meddőségi kezelés, benzin összetétele, cigaretta, lottó, postai levelezés árai

MINIMÁLBÉR

A 2018 végén kötött megállapodásnak köszönhetően 2020-ban egyaránt 8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum. A minimálbér 161 000 forint lesz, ennek nettója – családi adókedvezmény nélkül számolva – 107 ezer forint. A középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimum összege bruttó 210 600  forintra nő. 

CSALÁDTÁMOGATÁSOK

- Most élesednek a családvédelmi akcióterv újabb elemei, így a négygyermekes anyák adómentessége. Ez azt jelenti, hogy a munkaviszony vagy más hasonló tevékenység után nem kell nekik többet személyi jövedelemadót fizetniük. Az adómentességbe nem csak a vér szerinti, hanem az örökbe fogadott gyerekek is beleszámítanak. A pénzügyi tárca szerint 40 ezer nő veheti igénybe az adómentességet, és úgy kalkulálnak, hogy 20 milliárd forint körüli összeg maradhat náluk. Ez azt jelenti, hogy egy érintett átlagosan havi 42 ezer forintot nyerhet ezen az intézkedésen, vagyis évi félmillió forinttal több marad a pénztárcájában.

- Januártól a nagyszülők is elmehetnek gyedre, így a szülők, ha akarnak, visszamehetnek dolgozni. A nagyszülői gyed összegét ugyanúgy állapítják meg, mint a szülői gyedet, a nagyik akár 225 ezer forintot is kaphatnak.

ADÓVÁLTOZÁSOK

- Megszűnik a korábban rendkívül népszerű EVA, vagyis az egyszerűsített vállalkozási adó. Akik a kisvállalati adóra (KIVA) térnek át, azok jól járnak, mivel 13 százalékról 12 százalékra csökken januártól az adó mértéke.

- A hazai turizmus versenyképességének erősítése érdekében a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfaszintje a jelenlegi 18%-ról 5%-ra csökken.

- A KATA adózóknak, illetve egyéni vállalkozóknak 2020-ban át kell térniük az online számlázásra.

- Január 1-től minden szállásadó elvileg online jelenti a vendégei minden adatát, beleértve az idegenforgalmi adót is, legalább is kötelezett erre. Ez az úgynevezett NTAK rendszer.

- Talán nem érint tömegeket, de fontos változás, hogy a reklámadó 2020. január 1-jétől 2022. december 31-ig felfüggesztésre kerül.

- Márciustól várhatóan bevezetik az azonnali banki utalást, mellyel jelentősen gyorsabban érnek majd át az átutalt összegek a hét minden napján.

NYUGDÍJAK

A nyugdíjak is emelkednek 2020-ban, a kormány költségvetési tervezetében 2,8 százalékos emelést irányzott elő. A minimál nyugdíjak esetében 800 forinttal számíthatnak több pénzre az idősek, az átlagnyugdíj összege 138 ezer forintra emelkedik, az öregségi nyugdíjminimum pedig változatlanul 28 500 forint lesz. Várható, hogy az év vége felé ismét a szokásos nyugdíjkorrekció érkezik majd. Fontos, hogy a korábban elfogadott nyugdíjkorhatár-emelkedés 2020-ban éri el a tetőpontját: az év végére 64,5 évre nő a nyugdíjkorhatár.

INGYENES MEDDŐSÉGI KEZELÉS

- Az érintettek számára ingyenessé válnak a meddőségi kezelések. Az ezzel kapcsolatos intézkedések lényege, hogy a meddőségkezelésben használatos gyógyszerek és az ezzel kapcsolatos vizsgálatok, kezelések is ingyenessé válnak. Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal, ők szeretnének gyermeket, gyermekeket, de valamilyen okból nem tud természetes úton gyermekük foganni.

- Nyárra készülhet el a Nemzeti Humán Reprodukciós program, valamint hat, meddőségkezeléssel foglalkozó intézményt államosítanak. Vonzóbbá válik a falusi CSOK is, mivel a kistelepüléseken építkezők és felújítók számára fenntartják az 5 százalékos kedvezményes áfát, amelynek révén akár ötmillió forintot is vissza tudnak igényelni. 

VÁLTOZIK A BENZIN ÖSSZETÉTELE 

A benzin összetétele is megváltozik (kivéve a prémium kategóriás termékeket), mert csatlakozunk a természetesebb módon előállított üzemanyagokat használó országok közé. A 95-ös benzin bioetanol-tartalma 6,1 százalékra nő, januártól pedig a töltőállomásokon az E10-jelölést is megtaláljuk az ilyen típusú töltőpisztolyokon. Nem minden autótípus szereti ezt a fajta újított benzint. 

EMELKEDNEK A CIGARETTA, A LOTTÓ ÉS A POSTA ÁRAI

- Húsz százalékkal emelik a lottó árát, így aki játszani akar, az 250 forint helyett 300 forintot fizethet az ötös, a hatos és a skandináv lottójáték egy szelvényéért.

- Drágul a cigaretta is, mivel emelik a dohány jövedéki adóját. Ez körülbelül 5 százalékkal viheti fel a dohánytermékek árát. Árat emel a Magyar Posta is, 135 forint lesz a legolcsóbb levél elküldésének díja.

Tetejére