:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Mi a teendő, ha nem kapott védettségi igazolványt?

Magyarországon mindenki automatikusan megkapja a védettséget igazoló okmányt, aki beoltatja magát a koronavírus ellen, vagy igazoltan átesett koronavírus-fertőzésen, és erről legalább egy pozitív lelete megjelent az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT).

A védettségi igazolvány pótlása iránti kérelmet elektronikus úton a kormányhivatalok elektronikus űrlapjain, vagy pedig bármelyik kormányablakban személyesen lehet benyújtani. (Lásd lejjebb!) Az ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők pedig a https://www.magyarorszag.hu/-n is igényelhetik ezt az igazolványt, hogyha az nem érkezett meg.

Ha nem történt tesztelés a fertőzés ideje alatt, akkor úgy juthatunk hozzá az igazolványhoz, ha lelettel igazoljuk, hogy a szervezetünkben jelen van a koronavírus elleni ellenanyag. Ez utóbbi esetben azonban külön kérvényeznünk a védettségi igazolványt.

Amennyiben mégsem kaptuk meg az okmányt:

Ha pedig a védettségi igazolvány cseréjére vagy pótlására lenne szükségünk:

Vannak olyan esetek átestek a koronavíruson, letelt a karantén idő, de hetek óta nem kapnak védettségi igazolványt. Valaki magánteszten vett részt, akkor derült ki, hogy Coviddal fertőzött. A tesztet végzők rögzítették is a rendszerben a pozitív eredményt, valamint azt, hogy 10 nap karantén vár rá. A háziorvosnak azonban a 10. nap után az EESZT-ben át kell állítani a státuszt. Ez azonban sokszor elmarad.
A gyógyult státusz beállítása után azonban elindul a kártya kiállításának folyamata. Éppen ezért érdemes megérdeklődni a háziorvosunknál, le van-e jelentve a betegség vége.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése