:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Régió hírei

Menetrend a magyar egészségügy újraindulására

Fokozatosan indítják újra, de milyen feltételeknek kell megfelelni? A közegészségügyben a korlátozásokat négy lépésben oldják fel, több eltérő időpontban.

Az első szakaszban a szigorú higiénés rendszabályok, valamint a lefektetett alapelvek betartása mellett május 4-én az alábbi ellátások nyújtására van lehetőség:

  • A háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá a védőnői ellátások és fogászati alapellátás.
  • A járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is.
  • Az egynapos ellátások.
  • A fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a tranplantációs beavatkozások.
  • A nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

További részletek és feltételek a cikkben.

Ezek a feltételek


A háziorvosi és fogászati alapellátás újraindításának feltétele, hogy a beteg telefonon előzetesen időpontot kérjen, majd a rendelőbe lépéskor testhőmérséklet mérése szükséges, a betegeknek 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert, szükség szerint védőeszközöket kell biztosítani - mondja ki.

Azt is részletezi a dokumentum, hogy a telefonkonzultációt követően kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra, amelynek előjegyzés szerint kell történnie, a jogszabály szerinti heti 15 órában. Az előjegyzés főszabálya: óránként maximum 4 beteg vizsgálata.

Telefonon vagy egyéb nem személyes úton kell viszont végezni az igazolások, keresőképtelen állomány igazolás kiállítását, szociális ellátáshoz szükséges dokumentumokat.

A járóbeteg szakellátásban meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást, amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, szabályos telefonos vizit lebonyolítását. Három kimenetel lehet az első távkonzultáció után:

  • Megnyugtató, nincs további teendő a beteggel.
  • Kérdéses, ez esetben újabb távkonzultáció, gyógyszerfelírás e-receptre.
  • Problémás, ebben az esetben személyes vizsgálat nem kerülhető el, a beteget időpontra kell hívni.

Telefonos konzultáció alapján az orvos rendelkezhet a kórházi beutalásról és mentőrendelésről. Az intézményi vizsgálat esetén óránként maximum 4 vizsgálat javasolt. Csak olyan szakrendelés működhet tehát, ahol előjegyzés alapján fogadják a betegeket.

A beteg épületbe való belépésekor kötelező pre-triage, ahol megtörténik a beteg lázmérése, higiénés kézfertőtlenítése, a járványügyi kérdőív kitöltése, védőmaszkkal történő ellátása. A kikérdezés során a koronavírus gyanúsnak vélt beteget az erre a célra kijelölt és elkülönített pre-triage szakrendelőben kell ellátni. A pre-triage rendelőben valamennyi egyéni védőeszköz (FFP 2 maszk, védőszemüveg, arcvédő maszk, köpeny, gumikesztyű), kéz és felületfertőtlenítő biztosított. Kockázatot jelentő járóbeteg-beavatkozást csak egy negatív PCR vizsgálati eredmény birtokában lehet elvégezni.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése