:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Régió hírei

Megjelent Egy évszázad Kistarcsán – Az internálótábor története című könyv

Ruzsa Bence egyetemista könyve a KIKE saját kiadványa, egy kortörténeti dokumentum kötet, ami 244 oldalon foglalja össze a hírhedt intézmény kialakulását egészen napjainkig. A történeti áttekintés a 19. század végén kezdődik és 1995-ig tart.

Kereszti Ferenc előszavában kiemeli, hogy az 1939 és 1957 között Kistarcsán működött internálótáborban több tízezer embert tartottak fogva, így nagyon sok családnak voltak emlékei erről a településről, ami Kistarcsa rosszhírét keltette.

A könyv szerzője, Ruzsa Bence igen sok helytörténeti anyagot gyűjtött. Ezek alapján tartott előadásokat, jelentek meg írásai és készített szócikkeket a Wikipédián. Ebből kiindulva – további alapos anyaggyűjtés eredményeként – összeállította az Egy évszázad Kistarcsán című, eredeti dokumentumokra alapozott tábortörténetet. Sok minden nyilvánosságra került már az internálótábor kapcsán, de ezek a leírások elsősorban az itt raboskodottak visszaemlékezésein alapulnak. Az Egy évszázad Kistarcsán című kötet feldolgozza a tábor internálás előtti és utáni történetét is. A legsötétebb időszakkal szintén foglalkozik, azonban nem a személyes beszámolók, hanem a tábor működésével kapcsolatosan gyűjtött információ áll a középpontban.

A borító címlapján egy KIKE tag, Herbély Eleonóra festménye látható. A kötet ára: 3000 Ft. Érdeklődni Kereszti Ferencnél lehet az alábbi elérhetőségek valamelyikén (kike@kike.hu; +36 28-470-926).

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése