:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Közeleg a határidő: online számlázás

Július 1-től módosulnak a számlakezelés szabályai. Az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb változásokat, és tanácsokat adunk a felkészüléshez.

Bár manapság a vállalkozások életében szinte mindent visz a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos problémák kezelése, ne feledkezzünk meg róla, hogy vészesen közeleg egy fontos dátum, ami a vállalkozók legszélesebb körét érinti. 2020 második felétől új számlázási előírások lépnek életbe: ezek a jogszabályváltozások a Versenyképes Magyarországért program részét képezik, és a gazdaság átláthatóságát szolgálják, céljuk pedig az, hogy az adóhatóság minden számlát lásson, és a belátható jövőben maga készítse el a vállalkozások adóbevallását.

Adatszolgáltatás minden számláról

Az első, és talán legkomolyabb változás az adatszolgáltatást érinti: július 1-től a NAV eltörli a százezer forintos értékhatárt, ami korábban a bejelentési kötelezettség alsó határa volt. Idáig az volt a szabály, hogy minden belföldi adóalany, amely minimum százezer forint áthárított áfa-tartalmú számlát állított ki más belföldi adóalany részére, köteles volt a számla adatait továbbítani az adóhatóságnak. Július 1-től viszont ez a kötelezettség minden belföldi adóalany számára kiállított számlára kiterjed, legyen szó bármilyen kis összegről is, sőt azok sem mentesülnek alóla, akik KATÁ-znak, tehát nem számítanak fel áfát. Jövő év január 1-től pedig még tovább bővül a kör, és a külföldi magánszemélyek, illetve vállalkozások részére kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak.

Fontos kitétel, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség a helyettesítő és sztornó számlákra is érvényes.

Szintén július 1-től az adatszolgáltatási kötelezettségben érintett minden számlán fel kell tüntetni a partner adóalany belföldi adószámának első nyolc számjegyét, és számlát, illetve nyugtát kell kiállítani azoknak az ügyleteknek a jelentős részéről is (ingatlanértékesítés, magánegészségügy, fogorvosi, oktatási szolgáltatások stb.), amelyek az áfa-mentes körbe tartoznak. Emellett a jelenlegi 15-ről 8 napra rövidül a számla kibocsátására rendelkezésre bocsátott idő.

Isten veled, kézi számla?

Nem, de az új jogszabályok alaposan elveszik a kedvünket a használatuktól. Az adatszolgáltatási kötelezettség ugyanis értelemszerűen a kézzel kiállított számlákra is vonatkozik. Minden kézzel kiállított számlát négy napon belül rögzíteni kell a NAV online számlarendszerébe, és ezt az összes számlánál el kell játszani, újra meg újra, mégpedig igen lelkiismeretesen, mert az adóhatóság az elfelejtett vagy hibásan feltöltött számlákat keményen szankcionálja. A büntetés igen tetemes lehet: egyéni vállalkozóknál, illetve adószámos magánszemélyeknél a mulasztási bírság akár 200 ezer forintra rúghat, cégek, szervezetek pedig félmilliót is fizethetnek - számlánként!

Vagyis a kézi számlatömb használata nem csak időigényes, bonyodalmas, és kényelmetlen, de a pénztárcánkra nézve is veszélyes, ami a korábbiaknál is nagyobb erővel tereli a számítógépes alapú megoldások irányába a vállalkozásokat.

A NAV is biztosít ingyenes számlázó programot

https://onlineszamla.nav.gov.hu/home sőt van már mobil applikációja is  https://www.kistarcsa.hu/hir/uj_fejlesztes_a_nav-tol-_szamlazas_okostelefonrol .

 

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése