:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Önkormányzati hírek

Közbiztonsági és bűnmegelőzési programról - Interjú Juhász István polgármesterrel

Az elmúlt pár hónapban Kistarcsán is megnövekedett a bűnelkövetések száma. Gondolok itt betörésekre, autófeltörésekre, drogok terjesztésére. Ennek megfékezésére - több hetes előkészítéssel - közbiztonsági és bűnmegelőzési programot dolgoztak ki a városban. A március 29-én megtartott testületi ülésen a képviselők elfogadták az ezzel foglalkozó napirendet. Hogyan próbálják a programot végrehajtani?

A 2023. évi közbiztonsági és bűnmegelőzési program több egymásra épülő lépésben fog megvalósulni. A város lehetőségeihez és a lakossági igényekhez igazodóan a közbiztonság fokozásának eléréséhez az érintettek közötti hatékony együttműködés érdekében koordinációs szerepet tölt be az önkormányzat. A tárgyévi programban olyan konkrét intézkedések elfogadását javasoltam, amelyek jelentős mértékben segítik a kompetenciával és relevanciával rendelkező rendvédelmi szervek, illetve civil szervezetek közös munkáját. Az önkormányzat a programban megjelölt intézkedések révén részt vállal a lakosság környezetének biztonságosabbá tételében a rendelkezésre álló eszközrendszerével. Ennek része a bűnmegelőzést szolgáló prevenciós politika képviselete, illetve az anyagi és technikai eszközök biztosítása.

A programból kitűnik, hogy komoly pénzforrást kell biztosítani ehhez a városnak. A 2023-as költségvetésben mennyit terveztek a program finanszírozására?

A teljes program jelentős költségvetési forrásokat igényel, a végrehajtás tárgyévében mintegy huszonhat millió forintot. Az ehhez szükséges fedezet biztosításának érdekében a tárgyévi költségvetésben már jóváhagyott kiadási célokat felül kellett vizsgálni. A keretösszeg átcsoportosításával a program végrehajtásához szükséges fedezet így rendelkezésre áll, amelyből olyan beruházásokat tudunk fedezni, mint a két új szolgálati gépjármű beszerzése a kibővített létszámú közterület-felügyelet részére, a közterületen elkövetett garázda és vagyon elleni bűncselekmények megakadályozása és azonnali észlelése érdekében az éjszakai járőrszolgálat bevezetése elsősorban a tapasztalatok alapján magas bűnügyi fertőzöttséggel rendelkező területeken, valamint az éjszakai élő térfigyelő kamera megfigyelés megbízási díjai, továbbá az elmúlt években folyamatosan fejlesztett térfigyelő kamerarendszer további bővítése lakossági és hatósági vélemények figyelembevételével.

Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a térfigyelő kamerarendszer 2022. évben végrehajtott bővítése tényszerűen, jelentősen hozzájárult a bűnmegelőzéshez, a bűncselekmények felderítéséhez. Számos esetben segítették a kamerafelvételek a rendőrhatóság bűnüldözési munkáját. 

A rendőrség komoly létszámgonddal küzd az egész országban. Ennek ellensúlyozására Kistarcsán a közterület-felügyelők létszámát is szeretnék növelni. A közterület-felügyelők bizonyos hatáskörök hiányában hogyan próbálják a hatékonyságot fokozni?

Mi is tapasztaljuk, hogy a rendőrségnek komoly terhet jelent az állomány létszámának csökkenése. Ennek ellensúlyozására lakhatási támogatást ajánlunk fel 50 000.-ft/fő/hó összegben a rendőrség létszámának növelése érdekében, illetve rendőrségi járőr gépjármű biztosítását tervezzük együttműködésben több településsel.

Mint önkormányzati hatóságot , a jelenleg szolgálatot teljesítő közterület-felügyelők létszámát is bővítjük. A kibővített állományú közterület-felügyelet önmagában is jelentős lépést jelent, mivel így kollégáink már megfelelő létszámban lehetnek jelen a város különböző pontjain.

De említhetném a pályázat útján a lakosság részére 250 db mozgásérzékelős kültéri lámpa biztosítását egymillió forint értékben, vagy a Kistarcsai Polgárőr Egyesület célzott finanszírozását. További hatékonyságot fokozó intézkedés a mezőőri szolgálat visszaállítása. Ennek köszönhetően a közterület-felügyelők a teljes szolgálati idejük alatt a város belterületén tudják ellátni feladataikat.  Ezzel egyidejűleg a mezőőri szolgálat hatékonyan tud fellépni a város külterületein, például a sok gondot okozó illegális hulladék lerakással vagy a téli időszakban megjelenő fatolvajokkal szemben.

Ezek a struktúrát érintő változtatások képezik az idei közbiztonságot fokozó program alapját.

Február 22-én és március 19-én közbiztonsági ellenőrzést tartottak a városban. A közel 20 egyenruhás megjelenésének milyen volt a fogadtatása?

Felém meglepően sok pozitív visszajelzés érkezett mind a hivatalos fórumokon, mind pedig a személyes találkozások alkalmával. Már az első alkalommal számos pozitív és támogató visszajelzést kaptunk a Sport, Közlekedési és Közbiztonsági Bizottság tagjaival így a jövőben is fogunk tartani razziákat, éjszakai vonulásokat folyamatos együttműködésben. Ezek a biztató lakossági visszhangok voltak azok, amik megerősítettek abban az elhatározásomban, hogy a jövőben is részt vegyek az általunk szervezett, a közterület-felügyelet, rendőrség és a polgárőrség közös részvételével tartott ellenőrzéseken. Kirajzolódni látszik, hogy lakossági igény is van hasonló intézkedésekre, így szeretnénk előmozdítani a Szomszédok Egymásért Mozgalom megszervezését is.

A fokozott ellenőrzések mire irányultak?

Elsősorban a preventív jelenlét volt a cél, illetve a gyanús viselkedést tanúsító vagy kifogásolható magatartásával másokat zavaró egyének kiszűrése történt meg, de előfordult olyan is hogy rendőrségi intézkedésre is sor került, mint ahogy közterületen történő szeszesital fogyasztás miatt is több esetben kellett szabálysértési eljárást indítania a közterület-felügyelőknek és a rendőrség munkatársainak.

Az ellenőrzéseknek köszönhetően látszik-e valamiféle javulás, előrelépés Kistarcsán?

Mindenféleképpen, de még közel sem értük el a kitűzött céljainkat. Érdemes kiemelni, hogy az ilyen összevont ellenőrzések a személyi- és a vagyonbiztonságra tekintettel is kedvező hatást gyakorolnak, ami igen jól mutatja, hogy ezek a típusú felvonulások jelentősen javítják a közbiztonság érzetét, és kellő elrettentő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy a nem kívánatos vagy bűnözői életmódot folytató személyek számára kedvezőtlen környezetet teremtsen a városunkban.

Április elején hasonló akciót szerveztek Kerepesen is. A jövőben elképzelhetőnek tartja, hogy ezeket az akciókat összehangolják?

Természetesen igen, mert úgy gondolom, hogy hosszú távon a hatékonyság kulcsa csakis az együttműködés lehet. Sajnos a bűnöző életmódot folytató egyéneket nem tartóztatja fel a város közigazgatási határa, így ha az egyik település közbiztonsága kifogásolható, az hatással van a mellette lévőre. Itt ki is emelném, hogy az ellenőrzési akció résztvevői között felkérésünkre a Nagytarcsai Flex Polgárőr Egyesület tagjai is jelen voltak, ahol példásan, közös szolgálatban látták el a feladatot Kistarcsa Város közterület-felügyelőivel, polgárőreivel és nem utolsó sorban a rendőrség munkatársaival. Másik alkalommal az Új Kerepesi Polgárőrséggel zajlott a közös vonulás.

Az élhetőbb és biztonságosabb településkép kialakításához nem elég egy év. Meddig tervezik a programot fenntartani?

Bizonyos tekintetben lazítani már nem fogunk, ennek pedig az az oka, hogy városunk komoly növekedésen ment keresztül az elmúlt években. A lakosság bővülésével, Kistarcsán is megjelentek azok a problémák, amik korábban inkább csak Budapestre voltak jellemzőek, ezeknek a megoldására tartós módszerekre van szükség. Az éjszakai járőrszolgálat és a városi térfigyelő kamerák élő megfigyelése négy hónapos próbaidőszak előtt áll – a négy hónap tapasztalatait kiértékelve, ha szükséges, ezt újabb időtartamra meghosszabbítjuk.

 

Az interjú a Kistarcsai Híradó 2023. 04. számában jelent meg:
https://www.kistarcsa.hu/cikk/kistarcsai_hirado_-_2023._evfolyam

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése