:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Régió hírei

Kötelező a parlagfű elleni védekezés

A növényvédelmi bírság mértéke a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 000 Ft-tól 5 millió Ft-ig terjedhet.

A parlagfű irtása, a földterületek fertőzöttségének eredményes visszaszorítása törvényileg előírt feladat. „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”

Amennyiben ennek a földhasználó nem tesz eleget, parlagfű elleni közérdekű védekezést kell elrendelni, amelyre külterületen Pest megye és Budapest területén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala, belterületen a jegyző jogosult. A parlagfű elleni védekezést elmulasztókat növényvédelmi bírság megfizetésére is kötelezni kell. A bírságot minden esetben ki kell szabni, a hatóságnak e tekintetben nincs mérlegelési lehetősége. A növényvédelmi bírság mértéke a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 000 Ft-tól 5 millió Ft-ig terjedhet.

2013 óta működik, az idei évben már június 11-től fogadja a bejelentéseket a Parlagfű Bejelentő Rendszer, ami a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldaláról, a https://pbr.nebih.gov.hu  címen közvetlenül elérhető.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése