:: 
Nyitólap

Kistarcsán jelentették be, hogy támogatják a Szlovák tájház megvásárlását

Helyben tartott sajtótájékoztató keretében jelentette be Soltész Miklós államtitkár, hogy az elbontott Civil Ház helyett új épületet vehet a Kistarcsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, sőt később annak felújítását is segíteni fogják.
A saját tulajdonú új otthon lehetővé teszi számukra önkormányzati ügyeik intézését, közösségi életük szervezését, valamint a néprajzi gyűjteményük elhelyezését is.
Vécsey László, a térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a települések életének fontos részei és különleges színfoltjai az ott élő nemzetiségek, akik kultúrájukkal, hagyományaikkal megtermékenyítő hatásúak, és a Kárpát-medencéhez ők jelentik az eleven kapcsolatot. A magyar állam biztosítani kívánja megmaradásukat és erősíteni kultúraközvetítő szerepüket - tette hozzá.
Szabóné Tóth Katalin, a helyii szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke felidézte, hogy 2002-ben alakultak meg hagyományaik gyűjtése, továbbadása, valamint egy néprajzi gyűjtemény létrehozásának céljával. Korábban a települési önkormányzat egyik épületében leltek otthonra - mondta -, ám a civilház elbontásával új helyre volt szükségük, ezért támogatási kérelmet nyújtottak be az Országos Szlovák Önkormányzathoz.

20210208vecsey-laszlo-jozsef-soltesz-miklos.jpg

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Szabóné Tóth Katalin, a helyi szlovák önkormányzat elnöke és Vécsey László fideszes országgyűlési képviselő (balról jobbra) a sajtótájékoztatón a Kistarcsai Polgármesteri Hivatalban 2021. február 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd

MTI

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése