:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Önkormányzati hírek

Kész tervekkel és körültekintő gazdálkodással készülünk 2023-ra

Évindító interjú Juhász István polgármesterrel

Az évindító interjúban kitérünk az energiatakarékossági intézkedésekre, visszatekintünk a 2022-es évre és beszélünk a 2023-as költségvetésről is.

Kistarcsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2022. október 26-i ülésén elfogadta a város Energia Veszélyhelyzeti Intézkedési Tervét. Az eltelt hónapokat látva, a megszorításokkal mennyit sikerült megtakarítani? Esetleg terveznek-e enyhítéseket?

Egyelőre úgy tűnik, tudjuk hozni a rendeletekben meghatározott takarékossági elvárásokat úgy, hogy se a gyermekek, se a kollégák ne legyenek hidegben, illetve egy intézményt sem kellett bezárnunk. A nemrégen elkészült Zarándokvezető-képző Központ megnyitását eltoltuk tavaszra, itt a termek berendezése még zajlik. Enyhítés véleményem szerint leghamarabb tavasszal várható, de ez főleg a hivatal nyitva tartására fog vonatkozni, hiszen ahogy a legutóbbi interjúban is említettem, Kistarcsán eddig lényegi korlátozásokat nem kellett bevezetni.

Ehhez a témához tartozik, hogy a kormány Kistarcsának több mint 25 millió forint támogatást adott a szankciós energiaárak finanszírozására. Ez az összeg fedezi az energia többletköltségeket?

Az előzetes számításaink alapján körülbelül ennek az összegnek a négyszerese várható többletkiadásként, de ezt majd utólag fogjuk tudni pontosan kiszámolni, hiszen szinte naponta változik a helyzet. Természetesen minden segítség jól jön, és köszönjük a kormánynak a támogatást. Az, hogy Kistarcsa kisebb összeget kapott, mint pár környéki település, annak tudható be, hogy az előzetes adatbekérések alapján vizsgálták az adott település iparűzési bevételeit, az épületek energetikai helyzetét, valamint a meglévő energia szerződéseket. Ezek alapján a döntéshozók úgy látták, hogy Kistarcsán ebben az évben még nem lesz probléma, vannak tartalékaink. A képet azért véleményem szerint árnyalja, hogy az elnyert pályázatoknál szinte minden esetben az áremelkedések miatt többletkiadás várható, vagyis ki kell egészítenünk az elnyert összegeket. Elsősorban ehhez tartalékoltunk.

Térjünk át az előző év beruházásaihoz. Tavaly év elején a megvalósítandó beruházások között szerepelt az új általános iskola megépítése, amelyet a kormány egyelőre felfüggesztett. Kaptak-e valamilyen ígéretet a folytatásra?

Az egyeztetések során erre is kitértünk. Mindenképp előkelő helyen vagyunk a “várólistán”, hiszen mindenki látja a szakmában, hogy már nem igazán van hova nyújtózkodni a jelenlegi intézményben. Javaslatot tettem egy új struktúrára is, ami segíthetné, hogy hamarabb aktív legyen újra a projekt. Várjuk a mielőbbi kedvező híreket.

Jó hír, hogy a településen más beruházások nem álltak le. Mekkora összeget fordítottak a fejlesztésekre és miket emelne ki?

Több, évek között áthúzódó beruházásunk is van, így a pontos összeg attól függ melyik időszakot nézzük. Általánosságban elmondható, hogy a működési költségvetésünk mellett nem sokkal szokott lemaradni a beruházási költségvetésünk, illetve többször előfordult, hogy meg is haladta azt. Úgy gondolom egy kisváros esetében ez nagyon nagy dolog. Kiemelni nehéz konkrét beruházást, hiszen minden projektünk a maga nemében fontos, nem jellemző ránk a felesleges, megalomán beruházás. Aminek például nagyon örülök, az az, hogy tavaly több utat is tudtunk építeni, amit jó lenne folytatni, mert hatalmas szükség van erre a város új településrészein, valamint a régi területeken is, ahol egyre több útfelület megy tönkre.

Minden évben visszatérő kérdés, hogy mekkora esélye van Kistarcsának a pályázatból megszerezhető pénzforrásokra? Fejlődésre vagy recesszióra számít?

Az elnyert pályázataink már most meghaladják az egy milliárd forintot, és ugye vannak az áthúzódó beruházásaink is. Szóval bizakodva várjuk ezt az évet is. Hogy középtávon mire számíthatunk, az kormányzati és Uniós szinten fog eldőlni. Mi, ahogy eddig is, kész tervekkel, körültekintő gazdálkodással próbálunk felkészülni 2023-ra, hogy minél nagyobb esélyünk legyen elnyerni újabb pályázatokat.

Még mindig vannak problémák a hulladékszállítás területén. Ebben az évben mire számíthat a lakosság?

Idén elindul az új, MOL által irányított rendszer. Jelenleg már számos tárgyaláson van túl a cég menedzsmentje, és ezek most is folyamatosan zajlanak, annak érdekében, hogy a nyári átállás zökkenőmentes legyen. A Zöld Híd B.I.G.G. NKft. kiemelt partnerként van kezelve, és én nagyon bízom benne, hogy az NHKV Zrt. (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) esetében tapasztalt anomáliák meg fognak szűnni.

A Gödöllői Rendőrkapitányság adatai szerint 2021-ben Kistarcsán javult a közbiztonság. A tavalyi adatokat még nem ismerjük, de a hírekből úgy tűnik, hogy romlott a helyzet. Mit tesz az önkormányzat a lakosság biztonságának érdekében?

Sajnos az elmúlt hónapokban érezhetően nőtt az autófeltörések, besurranós betörések száma. Nagytarcsáról és Kerepesről is rengeteg ilyen hírt hallunk. A rendőrség részéről folyamatos a felderítés, az elmúlt hónapokban is több bűnözőt fogtak el. Mivel az elkövetők a legtöbb esetben kiskorúak, így pár nap után már kint is vannak, és folytatják tovább. A gyámhatóság segítségét kértük, hogy tegyenek javaslatot, milyen lehetőségeink lennének Kistarcsán. Az önkormányzat igyekszik segíteni a hatóságok munkáját. Közel 15 millió forintot költöttünk az elmúlt évben a kamerarendszer bővítésére és fejlesztésére. Megemeltük a közterület-felügyelet létszámát és külön csoportként működik, váltott műszakban, hogy minél többet tudjanak a közterületen lenni. Megdupláztuk a polgárőrség támogatását, valamint a többi hatósággal rendszeresen tartunk közös razziákat. Az önkormányzat igyekszik az anyagi es jogi lehetőségeihez mérten minél jobban támogatni a rendőrség munkáját a lakosság érdekében.

Ebben az évben Polgármester Úr és a képviselő-testület mit tart elsősorban megvalósítandó feladatnak?

Az elnyert pályázatok végig vitelét. Az energetikai többletkiadásokhoz forrást biztosítani, hogy egyes lakossági szolgáltatásokat ne kelljen felfüggeszteni. Megvédeni a városi hagyományainkat, rendezvényeinket, a kistarcsai kulturális és sportéletet, valamint támogatni azokat, akik nehezebben élik meg ezt az időszakot.

P.Gy.

Az interjú a Kistarcsai Híradó 2023. 1. számában is megjelent.
https://www.kistarcsa.hu/cikk/kistarcsai_hirado_-_2023._evfolyam

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése