:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Július 1-től hatályos levélpostai változások

Tisztelt Ügyfelünk!

A Magyar Posta elkötelezett, hogy partnerei részére modern megoldásokat kínáljon, ezért fontos számunkra az elektronikus szolgáltatások körének bővítése és folyamatos fejlesztése.

Tájékoztatjuk, hogy az elektronikus feladójegyzék (továbbiakban: EFJ) 8.6-os új műszaki specifikációja – mely 2020. július 1-től hatályos – már elérhető a posta.hu-n. A változásokat – az előző verzióhoz képest - sárga kiemeléssel szerepeltetjük a dokumentumban a könnyebb felismerhetőség érdekében.

 


Fő változások:

1. Tértivevény visszaküldés változása:

A hivatalos irathoz a tértivevény nyomtatványt legkésőbb 2020. június 30-ig lehet a feladáskor felhasználni. Az ezt követően feladott hivatalos iratok esetében a 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet 33. § (5) bekezdése alapján a nyomtatvány nem lesz használható a hivatalos irat kézbesítési kísérletével kapcsolatos tények vagy a hivatalos irat átvételének igazolására.

2020. július 1-től - a 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet 28. § (1a) bekezdésben foglaltak alapján - a hivatalos iratok esetében kizárólag elektronikus feladójegyzékkel (továbbiakban EFJ) történő feladás lehetőségét biztosítjuk. Ezzel párhuzamosan a papíralapú feladójegyzékkel, feladóvevénnyel történő feladás ennél a termékünknél megszűnik. Az elektronikus feladójegyzékkel történő feladással az ügyintézés gyorsabbá, a küldemény-előkészítési folyamat hatékonyabbá válik, és nem utolsósorban környezetbarát, papírmentes megoldást jelent.

Igény esetén (EFJ-ben jelezve), 2020. július 1-től lehetőség lesz az elektronikus kézbesítési igazolás hiteles papíralapú másolatát kérni 45 Ft/db díj ellenében, melyet a rendszereinkből nyomtatunk ki és küldünk meg a feladónak. A papíralapú másolat tartalmazza a kézbesítési igazolás elektronikus elérhetőségét is, amelyen a kézbesítési igazolás megtekinthető.
Amennyiben a feladói címtől eltérő címre kérik vissza a papíralapú kézbesítési igazolást, akkor az EFJ-ben az eltérő címadatok mellett a „tv_cimzett_nev” mező kitöltése is kötelező.

2. E-tértivevény kivezetése:

Az e-tértivevény szolgáltatást 2020. június 29-től kivezetjük a Magyar Posta portfóliójából, a szolgáltatás igénybevételét a 2020. június 28-ig feladott küldeményekhez biztosítjuk.

3. Új funkcióval bővül az e-Postakönyv:

Az EFJ-ben bekövetkező változásokhoz igazodva 2020. június 29-ig frissítést hajtunk végre az e-Postakönyv (3.2. verzió) alkalmazásunk esetében is. Plusz változásként tölthetővé válik a „Saját jelzés tértivevényhez” mező. Ebben a mezőben lehetőség van a tértivevényes küldeményekhez és hivatalos iratokhoz egyéb, belső azonosító megadására (pl.: iktatószám) maximum 50 karakterig. A megadott adat utólagosan a kézbesítési igazoláson is megjelenik, így a saját használatú rendszerben is könnyen beiktatható.

4. Hibás címekről értesítés küldése:

Az EFJ beérkezését követően a címhelyesség ellenőrzése során feltárt hibás címekről visszajelzést küldünk automatikus hibaüzenetet formájában, külön fájlként csatolva, arra a csatornára (e-mail, SFTP, Hivatali Kapu), ahonnan az elektronikus feladójegyzéket beküldték.

5. Hivatali Kapu fejlesztése:

Jelenleg egy adott megállapodás azonosítóhoz csak egy Hivatali Kapu azonosító (KRID) regisztrálható, 2020. június 29-től azonban a kézbesítési igazolások akár küldeményenként eltérő KRID-re is visszakérhetők. Ezt az EFJ-ben tudja megadni.

6. Azonosított levél feladás előtti mintavételes ellenőrzése:

A borítékon elhelyezett „KA”-s vonalkód megfelelőségének (olvashatóságának) és a küldeményen szereplő címnek az elektronikus feladójegyzékben szereplő adatokkal történő ellenőrzését, minden feladásnál szúrópróbaszerűen (feladásonként 3 db küldeménynél) alkalmazzuk 2020. június 29-től.
Amennyiben az ellenőrzés eredménye sikeres (a vonalkód és a címadat megfelelő), abban az esetben a felvétel zavartalanul, a jelenlegi folyamat szerint biztosított.
Amennyiben az ellenőrzés eredménye sikertelen (nem olvasható a vonalkód és/vagy hibás a címadat, akár egyetlen küldeménynél is), úgy valamennyi azonosított levélküldeményt (KA-s küldeményeket) kollégáink átminősítik, azonos tömegkategóriájú közönséges küldeménnyé. Az átminősítés aljegyzéktől függetlenül a teljes feladásra vonatkozik, erről minden esetben visszajelzést küldünk.

Amennyiben további kérdései merülnek fel, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz vagy postai kapcsolattartójához, aki készséggel áll az Ön rendelkezésére!


A további sikeres együttműködésben bízva, üdvözlettel:

Magyar Posta Zrt.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése