:: 
Nyitólap

Interjú Uvacsek Csaba képviselővel

A függetlenségemnek köszönhetően talán előnyben is vagyok

Uvacsek Csaba a 2-es számú körzet egyéni képviselője a képviselő-testületbe a 2008. február 10-én megtartott időközi választáson került be, mint független képviselő.

A 2010-es és a 2014-es választásokon is győzött, és legutóbb a 2019-es választáson is meggyőző fölénnyel 48.02%-os szavazati aránnyal választották meg egyéni képviselőnek. Ebben a ciklusban is beválasztották a Pénzügyi, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságba, és továbbra is tagja a VMSK Kft. Felügyelő Bizottságának.

A beszélgetést kezdjük a választásoknál. Már a negyedik önkormányzati választáson került be függetlenként a testületbe. Mi a magyarázata, hogy egy Fideszes többségű képviselő-testületben ennyire stabilan tartja a helyét?

Először is szeretném megköszöni a 2-es számú egyéni körzet választóinak, hogy engem választottak. Ezt a stabilitást talán annak köszönhetem, hogy a választóim megbíznak bennem és a testületben végzett munkámat a Fideszes többségű képviselő társaim is értékelik. Való igaz, hogy sokszor másképp látom a dolgokat, mint a fiatalok, de ez így van rendjén. A napirendi pontokkal kapcsolatban sok kérdést teszek fel, és az előterjesztések tisztánlátása után szavazok.  A függetlenségemnek köszönhetően talán előnyben is vagyok a különböző pártok képviselőivel szemben. Nincs pártpolitikai függőségem, nekem az egyéni körzetemre, a választók érdekeire és Kistarcsa érdekeire kell figyelnem.       

Sokat gondolkodott legutóbb azon, hogy elinduljon-e a választáson. Több jelölő szervezet is megkereste, hogy induljon polgármesterként. Ha visszaforgathatnánk az idő kerekét, akkor, most hogy döntene?

Több pártszervezet valóban megkeresett és támogatott volna, hogy induljak polgármesternek. De nem fogadtam el, mert az idő kerekét nem tudom megállítani, idén töltöttem be a 70. évemet. Egyébként ma újból így döntenék. A polgármesteri állás messziről szépnek tűnik, de valójában sok-sok mindennek kell megfelelni. Régen több lehetősége volt egy polgármesternek és egy testületnek, mint most. Jól döntöttem! Barátaim is támogattak a döntésemben, hát még a feleségem!   

A választási ígéretei közül mit tudott eddig teljesíteni?

A 2019-es választási programomban olyanokat ígértem, amit úgy gondoltam, hogy meg tudom valósítani, mert ezek nem csak a körzetemet, hanem Kistarcsa városát is érintik. 

A személygépkocsi parkolóhelyek bővítésére az Eperjesi úton a tervek elkészültek (40 db), a ciklus alatt szeretném, ha megvalósulna. Ilyennek tartom a kutyafuttató megépítését a garázsok mögött, az Eperjesi út 15. társasház melletti pályán a többfunkciós játékok kialakítását a fiatalok részére és a nyilvános WC telepítését Kistarcsán.  A feladat nagy és várom a pályázati kiírásokat, hogy minél előbb létre lehessen hozni az ígéreteket.  

Szerintem az egyik legmeglepőbb célkitűzése a vírusjárvány miatt háttérbe szorult. A nyilvános WC-re gondolok. Az idősebb korosztályon kívül egy városban egy ilyen szolgáltatás mindenkinek a mentálhigiénés biztonságát csak fokozná. Akár közadakozásból is megvalósíthatná az ötletét. Erre nem gondolt?

A vírusjárvány nem volt betervezve, de mint mondtam a terveimről nem mondtam le. Az Eperjesi út és a Szabadság úti üzletsoron sincs nyilvános WC, pedig szükség lenne rá, és több helyen is a városban pl. Ifjúság tér.

A telepített nyilvános WC-k már bérelhetők és higiénikusak, sőt a városképét sem csúfítják. A helyet az önkormányzatnak kell kijelölni, működtetni, tisztántartani stb.

Közadakozásra nem gondoltam, de parkolóhelyek kialakításánál már igen.  

A koronavírus okozta helyzet alapvetően megváltoztatta az életet Kistarcsán is. Ebben a helyzetben milyen feladatokat vállalt el?

A kormányrendelet szerint a koromnál fogva veszélyeztetett vagyok, de szerencsére otthon dolgozom. A vírusjárvány miatt, mint közös képviselőnek a fertőtlenítésről is gondoskodnom kellett.  Itt szeretném megköszönni azok munkáját, akik a lakótelepen és Kistarcsán az idősebb szomszédoknak bevásároltak, a lépcsőházakat fertőtlenítették, ebédet hoztak stb.

Az alpolgármester, Solymosi Sándor úr többször megkérdezte mire van szükségem, segítenek, csak szóljak. Képviselőként vállaltam, hogy saját körzetemben családonként egy db védőmaszkot kiosztok. Sikeres volt, az embereknek jól esett a gondoskodás.

Az idősebb generációhoz tartozva fél-e a vírustól?

Igen. 2017-ben volt egy infarktusom, azóta jobban vigyázok magamra. Viccesen mondva, valamibe meg kell halni. Csak nem mindegy, mikor.

Hogyan tudta tartani a kapcsolatot a járványhelyzetben a saját választóival?

Itt élek a körzetemben. Ha valakinek kérdése, vagy problémája volt, telefonon el tudott érni, szívesen segítettem. Mint mondtam közös képviselőként mindennap elérhető voltam, természetesen az előírt szabályokat betartva.

Sokan nem hitték el, mégis visszajött a koronavírus. Ez megnehezíti a képviselők munkáját is. A vírus Kistarcsán is komoly visszaesést jelentett az élet minden területén. Mit tart a legnagyobb veszteségnek?

Tudtam, hogy védőoltás nélkül nem állítható meg a járvány, minden honnan ezt hallottuk.

Mi, képviselők a járvány ideje alatt megkaptuk az előterjesztéseket és írásban szavaztunk, a polgármester úr pedig a szavazatok alapján döntött. A vírus miatt sok városi rendezvényünk elmaradt (virágültetés, Kistarcsai Napok, Kakasfőző Fesztivál, Görhönyfesztivál stb.) és több egyéb civil szervezet által szervezet ünnepség.

A legnagyobb veszteségnek a családi összejövetelek megszűnését, a szabadság elvesztésének érzését tartom. Azt az érzést, hogy bármikor én is beteg lehetek.

 P.Gy.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése