:: 
Nyitólap

Három ponton gyűjtjük a használt sütőolajat!

Magyarországon a háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel, mely egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül.
A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz, mely a háztartásból kikerülve hatalmas károkat okoz. Egyetlen liter használt sütőzsiradék 1 millió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni.
A csatornahálózatba kerülő olaj alacsony hőfoka miatt a csatornafalra tapad. Erre további szennyeződések rakódhatnak rá, ezáltal csökkentve a lefolyócsövek áteresztő képességet, mely akár dugulásokhoz vezethet. A használt sütőolaj jó tápanyag a kártevőknek, a csótányok – esetleg patkányok – elszaporodásához vezethet. A földbe és az élővizekbe jutva súlyos környezeti károkat okoz. Elégetése esetén rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe.
A csatornázatlan területeken gyakran a talajba kerül, ahol a talajflórát károsítja, a háztartási hulladék közé öntve növeli annak lebomlási idejét.
A szennyvíztisztító-művekbe kerülve az olaj leterheli a rendszert, a tisztítás jelentős többletenergiát és nagyobb igénybevételt okoz.
A szelektív gyűjtési rendszer mentesíti a települési csatornahálózatot és a szennyvíztisztítókat a szennyező anyagtól.

A környezettudatosság egyre nagyobb a lakosság körében, ezért az önkormányzat is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, melynek következményeképpen a város 3 pontjára használt sütőolaj gyűjtők kerültek kihelyezésre.
A Polgármesteri Hivatal hátsó parkolójánál lévő hulladékgyűjtők mellé (Szabadság út 48. – Petőfi utcai autóbejárónál.)
A Csigaház rendőrség felőli végéhez (Deák F. u. 1. )
A Raktár krt. 5. számú társasház mellé
A gyűjtés 240 literes, rendszeresen tisztított és karban tartott, kulturált megjelenésű gyűjtőben történik.
Lezárt PET-palackban vagy zárt befőttesüvegben kell a gyűjtőbe helyezni az olajat a képen látható módon, önteni nem kell, így „cseppmentes” a rendszer, nem áll fenn a kiömlés veszélye.
Ezúton kérjük a lakosságot, hogy éljenek a lehetőséggel és a használt sütőolajat a fent leírtak szerint a kijelölt gyűjtőkbe helyezzék. A gyűjtőkben egyéb hulladék NEM helyezhető el!

Óvjuk együtt környezetünket!

foto_honlapra2.jpg

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése