:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Felfüggesztik a hiteltörlesztéseket az év végéig

Eljött az ideje, hogy „a járványügyi és egészségügyi kérdések mellett most már gazdasági döntéseket is hozzanak”. Mellékletben a 47/2020. (III.18.) Korm. rendelettel - "A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről"

Többpontos gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés szünetében szerdán. Olyan kérdésekről tárgyaltak, amelyektől azt várják, hogy a döntéseikkel meg tudják védeni a munkahelyeket. Ezek csak az első, legsürgetőbb döntéseik, melyeket majd újabbak követnek, ígérte a miniszterelnök. Olyan kérdésekről tárgyaltak, amelyektől azt várják, hogy a döntéseikkel meg tudják védeni a munkahelyeket.

1. Magánszemélyek és vállalkozások szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.
2. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket július 30-ig meghosszabbítják.
3. A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj-mutatóját, a thm-et a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják.
4. Az olyan súlyos gondokkal küszködő szektorokban, mint a turizmus, vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a személyszállítás, azaz a taxizás, a munkáltatók járulékfizetés-kötelezettségét teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig. A kata szerint adózó taxisok átalányadó szerinti fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.
5. A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

A rendeleteket szerdán teszik közzé.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése