:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Régió hírei

Demonstráció a tisztább kistarcsai és csömöri levegőért

A mai nap délelőttjére a lakosság kérésére Juhász István (Kistarcsa) és Bánhidi Balázs (Csömör) demonstrációt szervezett a KER-HU Kft.  bejárata elé. A tüntetés célja, hogy elérjék a hulladéklerakót üzemeltető cégnél azt, hogy megfelelő technika alkalmazásával megszüntesse a lakosságot zavaró, egészségtelen gázok terjedését. (A rendezvény pártpolitika mentes volt, kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt részt vettek rajta.) A demonstráció súlyát félpályás útlezárással nyomatékosították. Az interneten szerveződő megmozduláson kisgyerekes szülőktől nyugdíjasokig terjedt a résztvevők köre. Bár a táblákon Csömör és Kistarcsa neve szerepelt, de a jelenlevők jóérzéssel vették tudomásul, hogy Kerepesről is érkeztek demonstrálók. A résztvevők és a közlekedők biztonságát a rendőrség és közterület-felügyelők biztosították. A rendezvény első részében a félpályás útlezáráson volt a hangsúly, majd a megfogalmazott petíció nyújtotta át Bánhidi Balázs és Juhász István a KER-HU Kft. képviselőinek, akiknek elmondták, hogy nem a hulladéklerakó ellehetetlenítésére törekszenek, mivel tudják, hogy egy fontos közüzem, hanem arra, hogy tartsák be a szabályokat, a hatóságok által előírt feltételeket, s azokat folyamatosan biztosítsák.  Sajnos a Zöldhatóság – meghívásuk ellenére – nem vett részt a rendezvényen, de ők is meg fogják kapni a petíciót, mert nekik van a legfontosabb feladatuk a feltételek betartatásában.

Petíció a tiszta kistarcsai és csömöri levegőért!

Tisztelt KER-HU Kft.!

Tisztelt Érdi Járási Hivatal!

Tisztelt Pest megyei Kormányhivatal!

Mint önök előtt is ismert, Kistarcsa Város és Csömör Nagyközség lakóinak mindennapjait évek óta megnehezíti hulladéklerakóból származó szagártalom. Ennek egy része úgynevezett depóniagáz, míg másik része a csurgaléklé visszalocsolásából ered. Ezen gázok egyrészt egészségügyi problémákat okozhatnak, másrészt a rendszeresen visszatérő bűz megkeseríti a lakók mindennapjait is. Célunk nem a hulladéklerakó ellehetetlenítése, hanem a szabályos, szakszerű működés, valamint a rendszeres ellenőrzés elérése annak érdekében, hogy újra tiszta levegőt lélegezhessünk be településeink érintett területein.

  • Követeléseink a következők:
  • A hulladéklerakó hatóság által történő rendszeres ellenőrzése.
  • Légszennyezettség-mérés az esti órákban is.
  • A hulladéklerakó technikai és szakmai felülvizsgálata környezetvédelmi hatóság részéről.
  • A vizsgálat alapján kötelező érvényű előírások megfogalmazása az átalakításra, illetve a további működésre.
  • A KER-HU Kft. részéről az előírt szükséges változtatások mielőbbi végrehajtása.
  • Lakossági bejárás megszervezése a beruházást követően.
  • A lakosság és az érintett önkormányzatok tájékoztatása a teljes folyamat alatt.

Ezen petíció átadásra és megküldésre kerül a KER-HU Kft. ügyvezetőjének, valamint a környezetvédelmi hatóságnak.

Bízunk a sikeres közös munkában, a hatóságok és a hulladéklerakó együttműködésében az érintett lakók egészsége és életminőségének megőrzése érdekében.

Tisztelettel: Kistarcsa Város és Csömör Nagyközség lakói nevében:

Juhász István alpolgármester és Bánhidi Balázs

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése