:: 
Nyitólap

Cseh testvérvárosunk lett - Milovice

A visegrádi négyek országai egyre intenzívebben és egyre több területen kezdtek aktív együttműködésbe. Különösen igaz ez Csehország és Magyarország folyamatosan erősödő kapcsolatára. Az elmúlt évben államfőink és miniszterelnökeink is hivatalos látogatást tettek egymás országában. A legmagasabb rangú találkozókat számtalan miniszteri, kamarai, megyei vagy városi szintű látogatás követte. Erősödtek a társadalmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok is. Mindez óriási bizalmi tőkét hordoz magában, mely fontos táptalaja egyműködésünk további fejlődésének. A tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is megrendezésre került Csehország és Magyarország testvérvárosainak polgármesteri találkozója. A tavalyi tapasztalatok birtokában, új ötletek bevonásával idén újabb szintre emelték e nemes eseményt. A résztvevő települések képviselői számára egy folyamatosan megújuló, sok ötletet tartalmazó, motiváló konferenciát és rendezvényt szerveztek. Itt kerülhetett egymáshoz közelebb Milovice és Kistarcsa, miután ezen a találkozón felkeresték településünk képviselőit.

 

Milovice bemutatása:

Milovice városa Csehországban a Nymburki járásban, a Prágát és Mladá Boleslavot összekötő D10 autópálya mellett található, közlekedésileg a prágai tömegközlekedés része. A várost az Elbamenti síkság termékeny talaja veszi körül, széles erdősávjaival és elhelyezkedésével stratégiai helynek számít az ipar és a kereskedelem számára.

A katonamúltra emlékeztet a Nemzetközi katonatemető, az Alexandriai Szent Katalin templom. A város gondozza a zöldövezeteket, többek között az európai jelentőségű Pod Benáteckym Vrchem élővilágát, ahol a nagy térnek köszönhetően egyedülálló Vadló- és Bölényrezervátumot sikerült létrehozni. A nemzetközi szintű, 200 hektáros területen található a Mirakulum vidámpark és a vele szomszédos Tankodrom is nagy népszerűségnek örvend.

A két település hasonló adottságai – fővárosok közelsége, az abból származó előnyök és hátrányok, valamint lakosságszámának hasonlósága - megfelelő alapokat adnak ahhoz, hogy testvérvárosi kapcsolatot alakítsunk ki egymással.

2019. november 28-29. között a testvérvárosi kapcsolatról szóló együttműködési megállapodás ratifikálása céljából Csehországba utazott a város vezetése.

img_20191129_133213.jpgimg_20191129_133453.jpgimg_20191129_133834.jpg

 

A két nap eseményei (Solymosi Sándor alpolgármester szemével)

Látogatásunkkor az első állomás a milovicei Nemzetközi Katonai Temető volt. Itt több, mint hatezer hadifoglyot – lengyel, orosz, cseh, osztrák, magyar, szerb, lett, litván, török és nem utolsó sorban olasz katonákat - temettek el, akik elsősorban az I. világháború ideje alatt itt raboskodtak. 5276 olasz fogoly tért itt örök nyugalomra, ezért is hívják a temetőt olasznak. Kezdetben a foglyok testét a helyi polgári temetőben helyezték el, de mivel több testet már nem tudott befogadni ez a temető, 1915-ben megnyitották a Katonai temetőt, ahol sok esetben tömegsírokba is temetkeztek helyhiány miatt. A II. világháború alatt a Wehrmacht katonáit is itt temették el, majd később exhumálták a holttesteket és a Marianské Lázne német temetőbe szállították. November elején minden évben ünnepélyes megemlékezést tartanak az Olasz Köztársaság prágai nagykövetségének, az olasz és a cseh honvédelmi minisztériumoknak, valamint mindkét ország és Milovice városának polgári, katonai és szellemi képviselőinek részvételével. 

img_20191128_153917.jpg

 

A következő állomás a Városháza volt

A Városháza egy modern, új épületben található, melyben rendkívül nagy tereket alakítottak ki. Például egy színpad is található az aulában. Másik érdekesség, hogy a városőrség és a polgárőrség is az épületben kapott helyet. Polgármester Úr rendkívül szívélyesen fogadta a kistarcsai küldöttséget, miközben kihangsúlyozta morva származását, szülőföldjéről hozott házi pálinkával kínált minket.

 img_20191128_171501.jpg

A program a belvárosban a milovicei általános iskolában folytatódott

Mintegy 6 év alatt épült meg az 1600 tanulót befogadni képes általános iskola, mely Csehország legnagyobb általános iskolája. Jelenleg még csak 1000 gyermek jár ide, de a városvezetés a dinamikus bővülésnek megfelelve előre gondolkodott. Érdekesség, hogy minden egyes tanulónak van öltözőszekrénye, ahol át kell venni a cipőjüket és papucsban közlekednek az iskolában. Ennek megfelelően nagyon nagy volt a tisztaság és a rend. Több, mint egy órát bolyongtunk az épületben és mégis úgy éreztük, hogy csak egy részét láttuk.

Nagyon tetszett, hogy a manuális technikai foglalkozásoknak (pl. műhely, főzőkonyha, konyhakert) éppúgy teret adtak ebben a XXI. századi modern iskolában, mint a számítástechnikának.

A volt szovjet tiszti és legénységi lakótömböket felújították hasonlóan a mi Mátyásföldi történetünkhöz. Csak az arányok mások, mert itt harmincezer – elsősorban szovjet – tiszt állomásozott mintegy 6000 hektáros területet igénybe véve. Ez volt Kelet-Közép Európa hadi irányító központja a Varsói Szerződésen belül. Rengeteg rom maradt még a mai napig is utánuk, melyek eltakarítása, illetve hasznosítása nagy kihívást jelent Milovice Önkormányzatának.

 img_20191128_182729.jpg

Második napon a Mirakulumból indultunk el a vadon élő lovak és bölények vadrezervátumába

A vadlovak állománya Exmoorból származik, Angliából. Az első írott emlék 1086-ból származik, az úgynevezett Utolsó ítélet könyvéből. Angliában évszázadok óta egyszerűen „vadlovaknak” hívják őket, és a 19. század óta ezt a lovat exmoor vagy kelta póni néven is ismerték. Méretét és színét tekintve megfelel az eredeti európai vadlovaknak, amelyek fokozatosan eltűntek a mezőgazdaság megjelenése után. A vadlovak egész évben szabadon és emberi gondozás nélkül élnek Anglia hegyvidéki tájain, Devon megye és Somerset határán, Anglia dél-nyugati részén. És másutt a Brit-szigeteken durva növényzet legeltetésével fenntartják a gyepterületet. Nemzeti örökségként őrzik őket az Exmoori Nemzeti Parkban.

Miloviceben, sőt Közép- és Kelet-Európában ez az első ménescsorda. Az exmoor ló egy veszélyeztetett állatfaj, amely a kihalás szélén áll, mert ritkábbak, mint az óriáspanda - kevesebb mint 1500 példány él a világban.

A vadlovak jelentősen különböznek a nem vadon élő társaiktól: a téli és a nyári szőrzet színe különbözik, rövid fejük, kis fülük, hosszú farkuk, úgynevezett béka szemük van és rendkívül erős patával rendelkeznek. Szőrzetük színe megegyezik a több ezer évvel ezelőtt a barlangok falán található lovakat ábrázoló rajzokon szereplő lovakéval.

A bölények vadparkjában láthattuk az 1627-ben Lengyelországban kihalt bölények csordájának egy kis részét, amely ún. zárttéri szaporításnak az eredménye, melyet Lengyelországból telepítettek Csehországba, hogy megmentsék a bölény fajt. Ezt a fajtát úgy tenyésztették ki, hogy mind megjelenésében, mind viselkedésében megfeleljen a korábban kihalt fajnak.

A milovicei állomány az első Közép- és Kelet-Európában.

A Mirakulum családi élmény- és vidámpark területe 17 hektárnyi zöld erdő, melyen vannak kisebb-nagyobb játékok, csendes parkok. Mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Például alagutak, csúszdák, vízi park, hinta stb. A fő látványossága egy kőfalakkal védett favár. A park területéhez tartozik egy kisebb állatpark mini szamarakkal, birkákkal és kecskékkel. A területhez tartozik egy erdei tanösvény is.

img_20191129_143936.jpgimg_20191129_152124.jpg

Ezt követően a Mirakulummal szomszédos Tankodromba látogatott a küldöttség, amelyet egy egyedi keskeny nyomtávú vasút köt össze a Parkkal. 200 hektár full adrenalin. Több működő harci eszköz van a területen, elsősorban a harckocsikból van a legnagyobb mennyiség és választék. Nagyon élethűen berendezett haditáborok is vannak, például egy vietnámi mintára készült amerikai hadi tábor. Adrenalin sem hiányzott a végéről, mert egy lánctalpas kétéltűvel szállítottak vissza árkon-bokron keresztül.

 img_20191129_151052.jpgimg_20191129_151106.jpg

A testvérvárosi szerződés ratifikálása

Kölcsönösen ratifikáltuk a testvérvárosi szerződést és megállapodtunk abban, hogy a lehető legszélesebb spektrumban próbáljuk kiépíteni kapcsolatokat. Szó volt zeneiskolák közötti együttműködésről, nemzetközi futballtornán való részvételről, esetleges gazdasági kapcsolatfelvételről és természetesen önkormányzati-közigazgatási tapasztalatcseréről. Megbeszéltük, hogy a lehető legrövidebb időn belül folytatjuk az ismerkedést, ezért meghívtuk őket a Böllérfesztiválra, amelyet nagy örömmel el is fogadtak.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése