:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Régió hírei

A téli időjárás szeszélyei- hasznos tanácsok télre, illetve kéménysepréssel kapcsolatos tájékoztató

Pár gondolatsorral szeretnénk felkészíteni kedves olvasóinkat, hogy mire ügyeljenek az elkövetkező két-három hónapban.

A tél szépségei mellett figyelemmel kell kísérni az évszak szeszélyes változásait. Amíg a gyerekek örömmel várják az első hópihéket, addig nekünk fel kell készülnünk a megváltozott közlekedési viszonyokra, és az otthonainkat is télire kell hangolni.

Sportolás

A mozgást télen sem kell abbahagyni, erősödik a szervezet ellenálló képessége, feltöltődünk D- vitaminnal a nappali fénytől. Azonban nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő védelemről sem. A sportolás jó egészségi állapotot és állóképességet igényel, másrészről megfelelő felszerelést, ruházatot. Réteges öltözködést kíván minden téli sport, hogy az izmok, ízületek, csontok ideális hőmérsékleten dolgozzanak.

Mit tehetünk a téli sportolás biztonsága érdekében?

Szánkózás

A gyerekek csak felnőtt kíséretében induljanak el szánkózni. A szánkózás közben viseljenek védősisakot. A szánkó kifogástalan állapotáról gondoskodjunk! Kerüljük el az utak közelében lévő, kerítés melletti, fákkal benőtt lejtőket. Lehetőleg szánkózásra kijelölt pályát használjunk.

Síelés, snowboardozás

Csakis megfelelő képzés után csatoljuk fel a léceket, és a tudásszintnek megfelelő pályát használjuk. Mindig viseljünk megfelelő védőfelszerelést.

Korcsolyázás

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő vastagságú. Felnőtt esetén minimum 8 cm vastagság, csoportos korcsolyázás esetén 12 cm vastagságú jégfelszín szükséges. Sport tevékenység esetén legalább 18 cm kell ahhoz, hogy biztonságos legyen a jégen tartózkodás.

Éjszaka a biztonságosnak ítélt jégre sem szabad rámenni, illetve korlátozott látási viszonyoknál kerülni kell a jeges sportokat.

Ajánlott magatartási szabályok

 • gyanús recsegés, ropogás esetén azonnal hasra kell feküdni, hogy minél nagyobb felület érintkezzen a jéggel. Lehetőleg arccal a part felé fordulva lassú, csúszó mozdulatokkal kell a legközelebbi biztos pont felé haladni
 • ha beszakadt alattunk a jég, mindent tegyünk meg, hogy a felszínen maradjunk
 • ha más kerül bajba, azonnal hívjunk segítséget, egyedül ne kezdjünk felelőtlenül a mentésbe

 

Autósoknak

 • ha az átlag hőmérséklet + 7 °C alá csökken, használjon téli gumit
 • csak téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú gépjárművel közlekedjen
 • a gépkocsiban legyen hólapát, kötél, jégoldó, jégkaparó, érdesítő anyag, tartalék üzemanyag
 • ellenőrizze az akkumulátor állapotát!

Utazásnál mire készüljön

tájékozódjon a várható útviszonyokról, csak úgy induljon el, hogy meggyőződött

Erős havazás, hófúvás

 • A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, autók akadhatnak el az utakon.
 • Jellemzően legalább 25-30 cm –es hó esetén fordul elő, a szél hóakadályokat emel, a látási viszonyok leromlanak.

Ajánlott magatartási szabályok

 • készüljön fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra
 • ne hagyja el otthonát vagy a tartózkodási helyét csak indokolt esetben
 • ha mindenképp elmegy otthonról, réteges, meleg öltözéket viseljen
 • óvatosan válassza meg a sebességet közlekedéskor, tartsa be a követési távolságot
  • készüljön fel az esetlegesen lokálisan kialakult jegesedésre, csúszásveszélyes helyekre
  • veszély esetén kapcsolja be a vészjelzőt, figyelmeztesse az Ön után haladókat
  • mellőzze az előzéseket
  • kerülje az akadályokat, inkább álljon meg a következő biztonságos lehetőségnél
  • segítséget kérhet a helyi önkormányzattól, illetve a tűzoltóság szakembereitől, hívja a 112-es segélyhívó számot!

  Jegesedés

  • A páralecsapódás veszélyes, a vékony jégréteg alig észlelhető. Az úttest csillogása biztos jele lehet a jegesedésnek. Leggyakrabban a légmozgásnak kitett útszakaszok, hidak, felüljárók, mélyen fekvő utakon fordul elő.

  Ajánlott magatartási szabályok

  • Ha síkos útszakaszra ér, lassítson, tartsa be a követési távolságot! Kerülje a hirtelen fékezést és kormányzást!

  Ónos eső

  • Az esőcseppek a hideg talajfelületre érkezve azonnal megfagynak. Ónos csapadék ködszitálás formájában is hullhat. A sózás ilyenkor hatástalan, mert a kihulló csapadék lemossa a szóróanyagot a felületekről.

  Ajánlott magatartási szabályok

  • Ne üljön autóba és lehetőleg ne induljon el gyalog sem!

  Otthonunk

  • víztelenítsük a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek
  • hagyományos fűtésnél (cserépkályha, kandalló) ügyeljünk a füstelvezetésre, tűzveszélyre
  • gázszolgáltatás kimaradása esetén zárja el a fűtőberendezés elzárócsapját
  • szén-monoxid visszaáramlás a szilárd és gázüzemű fűtésrendszereknél fordulhat elő. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, amely minden évben sok áldozatot követel. Minden fűtési szezon előtt ellenőriztesse szakemberrel tüzelő-fűtőberendezéseit. Ajánlott CO érzékelőt beszerezni.

   Győződjön meg arról, hogy a levegő utánpótlása minden esetben biztosított legyen! 

   

  Minden, amit a kéményseprésről tudni kell

  Az egyre hűvösödő időjárás következtében lassan szükségessé válik az otthoni tüzelő-fűtő berendezések napi szintű használata. Ilyenkor még érdemes megtervezni és ütemezni a karbantartással, ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat. Célszerű ugyanis nem közvetlenül a fűtési szezon előtti utolsó napokra halasztani ezeket a teendőket. Tekintettel az elmúlt időszakban a kéményseprés területén végbement változásokra, a katasztrófavédelem az alábbi rövid útmutatóval igyekszik segíteni a lakosságot, ami tartalmazza a kéménysepréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

  Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. Az alábbi linken irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél vagy valamelyik kéményseprőcégnél tudnak időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre.
  http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat

  Amennyiben családi házban él és a házba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprést egy-, vagy kétévente kötelező megrendelni egy kéményseprőcégtől. A megrendelés gyakorisága attól függ, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente. A kéményseprésért fizetni kell. Az alábbi linken letölthető egy táblázat, amelyben ki lehet keresni, hogy az ország adott településén mely kéményseprő cégtől lehet megrendelni a munkát. http://regi.katasztrofavedelem.hu/letoltes/kemenysepres/Orszagos-nyilvtart-20180322.xls
   
  Amennyiben társasházban él és a lakásba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő értesítést követően magától fog érkezni és ingyenesen elvégzi a sormunkát. Az, hogy a katasztrófavédelem kéményseprője vagy egy kéményseprőcég szakembere érkezik, az attól függ, hogy melyik településről van éppen szó. (http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat itt lehet irányítószám alapján keresni, hogy melyik településen melyik szervezet kéményseprője érkezik).
   
  Amennyiben társasházban él és a lakásba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész munka díját, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell kifizetni, például egy tízlakásos társasház esetén a munkadíj egy tizedét.

   

 

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése