:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Önkormányzati hírek

A nehézségek ellenére sikeres évet zárt a város

Évértékelő interjú Juhász István polgármesterrel

A tavalyi októberi választások után Kistarcsán nagyobb fokozatra kapcsoltak. A koronavírus járvány megtörte lendületet vagy sikerült folytatni a megkezdett munkát? Mit sikerült megvalósítani az elképzeléseikből?

A járvány valóban nehezebbé tette az életünket nekünk is, sok minden bonyolultabbá vált, a korábbi rutinokat újak váltották fel. Ettől függetlenül elmondható, hogy a fejlődés nem állt meg. A megkezdett beruházások folytatódtak, és újakat is indítottunk. Elkészült az új bölcsőde és az egyház részéről a katolikus óvoda. Csapadékvíz-elvezető rendszert építettünk a Móra ligetben, felújítottuk az Árpád utcát és a Deák Ferenc utca alsó szakaszát. Sikerült új edzőparkot létesítenünk, felújítottuk az extrém pályát. Régóta vágyott célunkat sikerült elérni azzal, hogy Kistarcsa végre kapcsolódni tudott a budapesti bicikliút hálózathoz. Egyedül talán a rendezvények terén tapasztalható visszaesés, hiszen ezek megtartására a törvény nem adott lehetőséget. A VMSK Kft. ennek ellenére igyekezett folyamatosan kisebb rendezvényekkel, apró hangulatjavító ötletekkel színesíteni a kissé szürkévé váló hétköznapokat. Új rendszert vezettünk be a kátyúzás területén, immár belevéve a nem aszfaltozott utak rendszeres javítását is. Ami a városüzemeltetési feladatok ellátását illet, a KÖFE Kft. munkatársai idén is kitettek magukért, az alapfeladatokon túl oroszlánrészt vállalva a védekezési feladatokban.

A koronavírus miatt át kellett értékelni mindent. Március 11-től a védekezésre összpontosítottak. Példátlan összefogás volt Kistarcsán. Hogyan tudták megszervezni az életet a városban?

Az intézményeink és cégeink vezetői és alkalmazottai mind rendkívüli rugalmassággal, lelkiismeretesen igyekeztek végezni továbbra is munkájukat. Az óvodai időszakos lezárás alatt is igyekeztünk ügyeletet biztosítani, a városi konyha átállt a házhozszállításra, a családi menüztetésre. Az önkormányzatban az ügyintézés elsősorban telefonon és ügyfélkapunkon keresztül lehetséges. A fertőtlenítési munkálatok, a szükséges higiéniai termékek beszerzése és elosztása az intézmények között a KÖFE Kft. feladata lett. A játszótereket már másodjára kellett sajnos bezárnunk. Több, önerős beruházást is eltoltunk a következő évekre, így egy közel 130-150 millió forintos válságalapot képeztünk, melyet a jövő évre tudunk átvinni. Ez az összeg soknak tűnhet, de valójában ennek a többszörösére lenne szükség, ha az iparűzési bevételeink bármilyen okból megcsappannának.

Most a második hullám idején mennyit változott a védekezés technikája, van-e információja arról, hogy hány vírusos beteget tartanak nyilván a városban?

A betegséggel kapcsolatos információkat hivatalosan nem kaphatunk, személyes beszélgetések alapján próbálunk informálódni. Elmondható, hogy a járvány első hullámában Kistarcsán lényegesen kevesebb volt a fertőzött, mint most. Jelenleg Kistarcsán is egy olyan általános átfertőzöttségről beszélhetünk, mint szerte Európában, azaz a vírus bárhol jelen lehet. Ami a technikát illeti, talán az intézményi döntésekben van nagy változás, ugyanis a korlátozások-lezárások eldöntése minisztériumi és kormányhivatali szintre került, mi csak információt szolgáltatunk. A közterületi maszkviselés szabályozása viszont polgármesteri hatáskör lett. Igyekszünk most is ugyanúgy folyamatosan fertőtleníteni a közterületeket, feladatellátás közben védeni a dolgozóinkat a különböző intézkedésekkel. Ezzel természetesen védve az óvodába járó gyerekeket, az ellátásban részesülő időseket, meg úgy általában a kistarcsai lakosokat.

Kistarcsán ingyenes, soron kívüli tesztlehetőséget biztosít az önkormányzat a lakosságnak. Ez a tesztelés még működik-e, terveznek-e célcsoportos tesztelést?

Ennek a tesztelésnek a célja, hogy egyrészt az OMSZ válláról levegyünk némi terhet, másrészt a kistarcsai lakosoknak 24 órán belüli tesztelést biztosítani. Ez úgy működik, hogy ha a háziorvos elrendeli valakinek a tesztelését, akkor ez bekerül a központi rendszerbe az OMSZ-nél. Az OMSZ pedig abban az esetben, ha látja, hogy kistarcsai a cím, akkor nem valamelyik random esetkocsinak adja ki a feladatot (aminél akár egy hét is lehet a várakozási idő), hanem a mienknek, ami akár már aznap a helyszínre ér.

Tavasszal a testületi üléseket és a bizottsági üléseket nem tartották meg, de a legfontosabb ügyeket mégis megoldották. Ez a helyzet tért vissza novemberben is. Polgármester úr most már rutinosan dönt a város életét meghatározó kérdésekben. A döntések előkészítése és meghozatala mennyire zökkenőmentes?

Most már valóban rutinosak vagyunk. Képviselőkkel, bizottsági elnökökkel elektronikusan történik az egyeztetés, mind az előkészítés, mind a döntések meghozatala során. Elektronikusan minden képviselő szavazhat, elmondhatja a véleményét, én pedig ezen észrevételek alapján hozom meg a döntéseimet.

Év vége felé pontosan lehet látni, hogy mekkora kárt okozott a koronavírus? Kell-e megszorításokat beépíteni a 2021-es költségvetésbe?

Mint említettem, mi egy jelentős tartalékkal várjuk az új évet, de nem lehet hátradőlni. A gépjárműadót teljes egészében elvonták tőlünk, valamint az iparűzési adóból származó bevétel mértékét sem tudjuk, hogy fog alakulni. Bizonyos állami normatívák valamennyivel nőttek, de a központi támogatások pontos elosztását még csak most fogjuk látni. Részemről bizakodó vagyok a kormányzat irányába, az elmúlt években sem hagytak magunkra. Reményeim szerint ez a jövőben sem fog változni.

Kistarcsa legnagyobb rendezvényei - a Kistarcsai Napok, a Sport-és Családi nap, a Kakasfőző Fesztivál, a Görhönyfesztivál, a Mindenki Karácsonya a vírus áldozatává váltak. Egy év biztosan kimarad. Milyennek képzeli el a folytatást? A járvány után mindent a régi rend szerint szerveznek meg vagy átértékelik ezeket a rendezvényeket?

Úgy gondolom, hogy szervezői oldalról mindenképp kell pár higiéniai változtatást eszközölni, valamint biztos vagyok benne, hogy a látogatók is sokkal felelősségteljesebbek lesznek. Azt, hogy mit lehet majd és mikor, mindenképp a rendeletektől tesszük függővé.

A Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTKH NKft.) idén szeptemberben 49%-os tulajdonrészt vásárolt a Zöld Híd BIGG NKft-ben. A Zöld HÍD B.I.G.G. Nonprofit Kft. társulási elnökeként jó döntésnek látja ezt a megállapodást? 

Van egy jogszabályi környezet, egy jogalkotói szándék, mi ehhez próbáltunk alkalmazkodni. Azaz együtt, közösen, egy nagyobb területet ellátva gazdaságosabban tudunk működni, jobban ki tudjuk használni az adott rendszer lehetőségeit. A DTKH egy tőkeerős, stabil lábakon álló partner. Nekünk pedig sikerült megőrizni a döntéshozói szerepünket.

Térjünk át a beruházásokra és a pályázatokra. Az elmúlt tíz év Kistarcsa történetének egyik legsikeresebb szakasza volt. Ez a sok nyertes pályázatnak is köszönhető. Mi az eredményesség titka?

Nincsenek megalomán, felesleges beruházások, nincsenek botrányok, stabil a gazdálkodásunk, a pályázatokat valóban szakemberek készítik elő. Már vagy tíz éve nincsen pályázatíró céggel szerződésünk, a kollégák mindent maguk csinálnak a tervezésen kívül. Fontos a gyorsaság is, a reakció idő, a gyors határozatképesség, az előkészítettség. Ennek biztosítéka a testületen belüli összetartás, az hogy legyen egy nagy csapat, pártállástól függetlenül, akik egy irányba húzzák a város szekerét.

Polgármester úr a Tipegő Bölcsőde projektzáróján jelentette be, hogy a település következő nagy projektje várhatóan egy új általános iskola megépítése lesz. Mit lehet erről tudni?

Eddig a tanulmányterv elkészítése zajlott, most indul az engedélyes terv elkészítése. Terveink szerint 2023-ig szeretnénk az állammal átadni az új intézményt, erre szükség is lesz, hiszen a mostani általános iskola betelt, sőt, konténer tantermekre is szükség volt már. Szóval igencsak sürget minket az idő.

A tervek között szerepelt az Auchan tartalék területének a teljes beépítése, ahol támogatnák a terület tulajdonosát és az új vállalkozásokat a beruházások ösztönzésére. A RAVAK-hoz hasonló fejlesztésre kell gondolni?

Jó hírrel tudok itt is szolgálni. Nemrég beszéltem a terület tulajdonosával. Elmondása szerint minden terület gazdára talált már, szóval hamarosan újabb, a RAVAK-hoz hasonló beruházásokra lehet számítani. Ez sok, új munkahelyet jelent a városnak, valamint reményeink szerint az iparűzési adóbevételeink is megnövekedhetnek a ciklus második felében. És bár még titok a cég neve, de annyit elmondhatok, hogy egy világszintű vezető étteremlánc is fog hozzánk érkezni.

Mit szeretne megvalósítani 2021-ben és az mitől függhet?

Reményeink szerint tavasszal indulhat az „új Civil-ház” építése, folytatódhat az idén felfüggesztett járdaépítési program, valamint beadtunk egy pályázatot a Csömöri út építésére is. Januártól várjuk az új pályázati lehetőségek érkezését, aktívan lobbizunk infrastrukturális támogatásokért, hiszen a legnagyobb szükség az új utak építésére lenne. Most egyelőre kivár még mindenki, ahogy én látom, de bízom benne, hogy a költségvetés készítésekor már többet fogunk tudni.

Hogyan készül az ünnepekre a város, és személy szerint polgármester úr?

Igyekeztünk feldíszíteni idén is a várost, a főtéren ott a világító, óriás ajándékcsomag, felállítottuk a város karácsonyfáját. A VMSK munkatársai apró meglepetésekkel készültek, valamint a Régió Plusz segítségével online és tv-n megtartottuk a Mindenki Karácsonyát. Az Alapszolgáltatási Központ munkatársai igyekeznek segíteni azoknak, akik rászorulnak.

Magam részéről igyekszem a családommal és a barátaimmal minél több időt tölteni (Természetesen figyelembe véve a járvánnyal kapcsolatos biztonsági szabályokat.), hiszen rendkívül sűrű volt ez az év, kevés idő jutott erre. Valamint el szeretném kezdeni írni az új könyvemet is, mert azt szeretném, hogy jövő ilyenkor már a „fa alatt” lehessen.

Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag, vírusban viszont annál szegényebb újévet kívánok mindenkinek!

 

P.Gy.

Tetejére