:: 
Nyitólap

A lakosság bizalma erősít meg a mindennapok munkájában

Interjú Dőringer Károllyal, a Jobbik önkormányzati képviselőjével

Dőringer Károly 1975-ben született Budapesten. Kereskedelmi végzettséggel rendelkezik. A Jobbik Kistarcsai Szervezetének 2011 óta tagja, 2012-től a helyi szervezet elnöke, a Jobbik Pest megyei alelnöke. A helyi önkormányzati választáson 2014-ben a Jobbik jelöltjeként kompenzációs listáról került a képviselő-testületbe. Az előző ciklusban a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság munkájában vett részt. A 2019-es önkormányzati választáson a 1. sz. egyéni választókerületben indult, végül kompenzációs listáról került ismét a képviselő-testületbe. Polgármester jelöltként is indult. 2019-ben a megyei listáról bekerült Pest Megye Önkormányzat Közgyűlésébe. 2019-től a Pénzügyi, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság és a Sport, Közlekedési és Közbiztonsági Bizottság tagjának is megválasztották. A Kistarcsai Polgárőr Egyesületnek több mint 10 éve aktív tagja. Három gyermek édesapja, 1998 óta kistarcsai lakos.

A legutóbbi választáson a Jobbik jelöltjeként listáról került a képviselő-testületbe. Az előző ciklusban is listás képviselőként dolgozott, így már van elég tapasztalata ahhoz, hogy meg tudja ítélni a listás képviselők lehetőségeit. Ilyen minőségben hogyan tudja Kistarcsa érdekeit szolgálni?

Már az első, 2014-es ciklusban kiderült, hogy mint listás képviselő legalább annyit tehetek a város lakóiért, mint a körzetes képviselők. Akkor szembesültem azzal az a ténnyel, hogy a lakosságot érintő problémák átívelnek a körzetek határain. A lakók megkeresése után így csöppentem bele a sóderbánya bővítése kapcsán felmerülő aggodalmakba, a hulladéklerakó bűzének ügyébe, a közbiztonság problémáiba vagy a többi, a mindennapjaikat befolyásoló kérdésekbe. Ez a lakosság felől érkező bizalom erősít meg a mindennapok munkájában a mai napig is.

Mennyire tudta a kampányban vállalt ígéreteit teljesíteni, gondolok itt az iskolabővítés mielőbbi megkezdésére, a közbiztonság fokozására?

Sajnos a választás nem a kívánt eredményt hozta, így csak ellenzékből tudtam támogatni az általam is elfogadhatónak gondolt előterjesztéseket vagy a települést érintő beruházásokat. Ezek között volt több olyan is, amit csak az észrevételeim, véleményem elmondása után tudtam elfogadni, de a település érdekét szem előtt tartva természetesen támogattam ezeket. Több olyan is akadt az előterjesztések között, ami általam nem támogatható, ezt jeleztem is a testület felé és ennek megfelelően szavaztam is róla.

A Pénzügyi, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagjaként van rálátása az önkormányzat költségvetésére. A veszélyhelyzet miatti elvonások nagyon szűk mozgásteret adnak az önkormányzatoknak. Kistarcsa ennek ellenére eredményes évet zárt 2020-ban és a 2021-es kilátások sem rosszak. Ezt mivel magyarázza?

Pontosan a kormányzati elvonások miatt beszűkültek az önkormányzatunk lehetőségei, így jóval kevesebb fejlesztést lehetett az elmúlt időszakban kivitelezni. A beruházások zöme már megkezdett projektek voltak, aminek a fő támogatói az Európai Unió és Pest Megye Közgyűlése volt, ezek viszont valóban a város színvonalát emelték. Sok, a lakosságot közvetlenül érintő esemény, rendezvény és beruházás is elmaradt a pandémia miatt, így gyakorlatilag a lakók fizették meg az elvonásokat.

A megyei közgyűlés tagjaként van-e lehetősége Kistarcsa érdekeit képviselni és érvényesíteni?

Jelen pillanatban a megyei közgyűlés munkájában is ellenzékiként veszek részt, de amikor Kistarcsa fejlődését szolgáló előterjesztések vannak napirenden, természetesen a város érdekeit képviselem. Ilyen volt a Mária úthoz, az óvodák, bölcsődék valamint a tömegközlekedés fejlesztésére vagy az utak, közművek fejlesztésére kiírt előterjesztések támogatása.

A koronavírus-járványra fókuszálva: A vírus Kistarcsán is komoly visszaesést jelentett az élet minden területén. Mit tart a legnagyobb veszteségnek?

Nagyon sajnálom azokat a helyi vállalkozókat, magánembereket is, akik a pandémia miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek és sajnálom a kistarcsai lakókat, hogy több közösségépítő rendezvényről kellett közösen lemondanunk. Ilyen például a Trianon emlékév vagy a már hagyományosnak mondható fesztiválok, kulturális események, de említhetném az évenkénti közös virágosítást, szemétszedést. Ezeket reményeim szerint hamarosan bepótolhatjuk.

A legnagyobb veszteségnek azonban a járvány miatt elvesztett kistarcsai lakókat, barátainkat érzem. Ez mélyen megérint, és elvesztésüket nem pótolja semmi.

Fél-e a vírustól és mi a véleménye az oltás körül kialakult politikai csatározásokról?

Természetesen félek a vírustól, hiszen közvetlen környezetemben van veszélyeztetett személy és sajnos több ismerőst vesztettem már el én is, különböző korosztályokból. Természetesen, aki teheti, oltassa be magát, azonban nem lenne szabad pálcát törni senki felett, se pro, se kontra. Ez legyen mindenkinek a saját lelkiismeretének, meggyőződésének döntése. Az erről folyó politikai csatározások szerintem csak a megosztást gerjesztik. Kár felesleges indulatokat szítani. Az emberélet nem lehet politikai kérdés!

A Jobbik a hatpárti ellenzéki összefogás tagjaként készül az előválasztásra Már megállapodtak, hogy az első forduló szeptember 18. és 26. között lesz. Ez megváltoztathatja az eddigi konstruktív képviselői munkáját? Az eredmények ismeretében kénytelen lesz más stílusban politizálni?

Nem gondolom, hogy más stílusban fogok politizálni az elkövetkező időben, hiszen eddig is a város lakóinak érdekét néztem és a lelkiismeretem szerint dolgoztam. Akik ismernek, ezt tudják rólam.

Mit vár az ellenzéki előválasztástól, és mit gondol, ez az összefogás mire lesz elég 2022-ben?

Az ellenzéki összefogást a választói akarat hozta létre, ezt ismerték fel a demokratikus ellenzéki pártok vezetői, így ennek létjogosultságát nem tisztem eldönteni. Az előválasztások kimenetelét szintén a választói akaratot fogja megmutatni. Ezt a döntést, mint demokratikus ellenzéki politikus természetesen elfogadom. Bár tudom sok mindenben nem azonos az értékrendünk, de hiszem, hogy sokkal több dolog összeköt minket, embereket, mint ami szétválaszt. A 2022-es választás eredményét majd elfogadom és ennek az akaratnak alávetve magamat fogok a továbbiakban is dolgozni a városom és a hazám boldogulásáért.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése