:: 
Nyitólap

A közterület gondozása

Ingatlanok előtti közterületre vonatkozó szabályozás

Kistarcsa város lakosságának nagy része közvetlen közútkapcsolattal rendelkező, kertes, családi házban él. Ebből adódóan nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen feladatok hárulnak, illetve milyen előírások vonatkoznak az ingatlan tulajdonosokra a telek előtti közterület vonatkozásában. Ezt részletesen a közterületek rendjéről szóló 24/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet szabályozza, melynek tartalmából adunk most egy rövid ismertetőt.

A leggyakrabban előforduló probléma az ingatlanok előtti zöldsávban lévő növényzet gondozásnak elmulasztása, pedig az ingatlan határa és a közút közötti terület karbantartása a tulajdonos feladata. Ez magába foglalja többek közt a kaszálást, a növényzet gondozását, szemétszedést és ahol van ott az árok tisztítását, karbantartását is.

Gyakran előforduló probléma, főleg útkereszteződéseknél, hogy a telkek elé ültetett növényzet akadályozza a beláthatóságot, illetve a járdán való közlekedést, melynek biztosítása a növényzet visszavágásával szintén az ingatlan tulajdonos feladata.

A Kistarcsai KÖFE Kft. is folyamatosan dolgozik a közterületi parkok, utak, teljes karbantartásán. Azonban arra nincs kapacitásuk, hogy egy 13 ezer lakosú városban az összes családi ház előtti területet is gondozzák.

Közterületi fa kivágása esetén minden esetben az önkormányzat honlapján elérhető fakivágási engedély-nyomtatvány benyújtása szükséges. A kivágást követően fapótlási kötelezettség áll fenn, ezzel is biztosítva a város értékes faállományának megőrzését.

A közlekedés biztonsága érdekében nagyon fontos szem előtt tartani, hogy bármilyen jellegű műtárgy (szikla, autógumi, pózna stb.) vagy növényzet elhelyezése az úttest szélétől mért 1 méter távolságon belül tilos.

Bárminemű közterületi munkavégzés (gépjármű behajtó kiépítése, ingatlan előtti járda építés, csapadékvíz szikkasztó árok kialakítás) megkezdése előtt közútkezelői és tulajdonosi hozzájárulás igénylése szükséges a hivataltól.

Konténert, építőanyagot közterületre elhelyezni kizárólag közterület-használati hatósági szerződés megkötését követően lehet.

A telken belül keletkezett csapadékvíz közterületre (árokba, közútra) történő kivezetése tilos.

 

Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy a fent leírtakat szíveskedjenek betartani, és az előírt fenntartási feladatokat elvégezni. Ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy városunk olyan ápolt és mindannyiunk számára kellemes, élhető környezet legyen, ahol elmondhatjuk: Jó itt lakni!

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése