:: 
Nyitólap

A koronavírus-járvány a mi generációnk háborúja – interjú László Endre Márton önkéntessel

László Endre Márton sikeres vállalkozó, a gyermekmentés elkötelezett híve. Tizennyolc éves kora óta mentőzik, 1998-ban alapította meg a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítványt. A Józsefvárosi Mentőállomás létrehozásáért megkapta a Józsefvárosi Becsületkeresztet. A kistarcsai mentőgyártás elindítója. Az üzem, a finn Profile Vehicles Oy nevű gyár fióktelepe. Neki köszönhetően a kistarcsai gyárban 9 éve építenek mentőkocsikat. Szenvedélyes gyűjtő, több ezer darabból áll a mentőautó-gyűjteménye. A COVID vírus második és harmadik hulláma idején önkéntes mentősként dolgozott Kistarcsán. Munkájának köszönhetően talán több száz életét is megmenthetett.

- Nem túlzás, ha azt mondom, hogy az ön felnőtt élete a mentőzés jegyében telik. Hogyan lett ennyire elkötelezett híve az emberi életek mentésének?

– Egészen másként indult az életem, hiszen a közvetlen családi indíttatásomnak ehhez nem sok köze volt. Édesapám a legendás rádiós, László Endre. Ő rendezte a Szabó családot, egészen haláláig. Több mint ezer hangjáték fűződik a nevéhez, a leismertebbek a Csinn-Bumm Cirkusz, a Mikrobi, a Szíriusz kapitány sorozatok voltak. Utóbbiban gyerekként én játszottam Pintont. Édesanyám, Erőss Ágota újságíró, a Nők Lapja rovatvezetője, majd az Anna című női magazin főszerkesztője volt, az ő hatására belekóstoltam a lapkiadás, a hirdetésszervezés világába, így lettem az Erasmus Press osztályvezetője. Az anyai nagypapám, vidéki körorvos volt, talán az ő hatására én is orvosi pályára készültem. Egy sikertelen felvételi után jelentkeztem a mentőszolgálathoz, kivonuló mentőápoló lettem. Az elköteleződés egyik oka ez volt. Később három évig Innsbruckban orvosnak tanultam, de itthon ezeket az éveket egyik egyetem sem ismerte el. Aztán 1996-ban egy bátor gondolattól vezérelve vállalkozó lettem, egy szoftverfejlesztő vállalatot alapítottam, mi készítettük az első itthoni érintőképernyős kioszkot. Utána egy fénytechnikai cégnek voltam a résztulajdonosa, vezetője. De a mentőzéstől nem szakadtam el, hétvégenként menedzserként is felszálltam a gyermekmentő autómra. A rohanó munkatempómban ez mindig helyreállította az erkölcsi sorrendet az életemben. Ebben az időszakban évi kétezer-ötszáz, háromezer kivonulása volt a gyermekmentőknek. Legalább háromszázötven gyerek életét mentettük meg, és több ezer felépülésében kulcsszerepet játszott a gyors és szakszerű segítsé-günk. 1996 óta a mentőzésen kívül mindig valamilyen civil foglalkozásom is volt, aztán 2012-től a civil életem is a mentőautókhoz kötött, ugyanis akkor állapodtunk meg a finn Profile Vehicles Oy mentőau-tógyárral, és létrehoztuk a kistarcsai telephelyet. Nyolc és fél évig vezettem a céget, ezen idő alatt kb. 1500 db mentőautó készült. Jelenleg az új cégemmel egy speciális mentőautó tervezésével, fejlesztésével foglalkozunk. A mentőautógyárral nem szakadt meg a kapcsolatom, tanácsadója maradtam a cégnek.

A gyermekmentéshez speciális mentőautót indítottak. Ez a kilencvenes években Magyarországon egyedülálló volt. Hogy néz ki ez a mentőautó?

– Leegyszerűsítve a mi mentőautóink a gyerekek ellátására átalakított csúcs felszereltségű, mozgó intenzív osztályok, amelyeket matricákkal és plüssállatokkal tettünk barátságossá. Az 1998-ban megalapított Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat 1999. április 1-én indította el az első gyermekrohamkocsit – Európában egyedülállóan – Magyarországon. Napjainkban négy autót működtetünk, Budapest után Debrecenben és Miskolcon is. Mi csak „babakocsinak” nevezzük ezeket a speciális járműveket. A 22 év alatt közel 55.000 esetben segítettünk a bajba jutott gyermekeknek. Örömmel mondhatom, hogy alapítványunk a mentőautók forgalomba állításán kívül mentőállomást is épített. A Józsefvárosban 2015 nyarán megvásároltunk egy 3 szintes, 758 négyzetméteres ingatlant 72,5 millió forintért, amire további 90 millió forintot költöttünk. A háromállásos mentőgarázs földszintjén működik a Józsefvárosi Mentőállomás. Ez azért volt fontos mérföldkő, mert az Országos Mentőszolgálat 18 éven át biztosította a gyermekrohamkocsi helyét a Központi Mentőállomáson, a beruházással pedig az alapítvány kínálta fel az új mentőállomás használatát az Országos Mentőszolgálat kivonuló egységeinek 2017-től.

– A koronavírus-járvány idején hogyan lett Kistarcsa megmentője?

– Tavaly üzleti úton voltam külföldön, ott megfertőzött a vírus, szerencsésen meggyógyultam és az immunitást megszerezve Magyarországra hazatérve úgy döntöttem, hogy segítenem kell. Az volt a cél, hogy Kistarcsán a koronavírus gyanús betegek az átlagnál hamarabb kerüljenek szűrésre, közvetlen felvilágosítást kapjanak, és ha kell rendszeres segítséget. Kistarcsán a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány felajánlott egy mentőorvosi terepjárót személyzettel – azaz velem együtt, az OMSZ a PCR teszt levételéhez szükséges eszközöket és a védőfelszerelést adta, valamint közvetlen rádiós kapcsolatot is biztosított COVID irányítással. Az önkormányzatnak csak a tesztet kellett megvásárolnia. A tavaly november 16-án létrejött együttműködésnek köszönhetően az országban talán egyetlen településként kevesebb, mint egy nap alatt elvégeztem a vírustesztet. Kistarcsán nem kellett napokat várni a mentő kiérkezéséig, így kevesebben fertőződtek meg, és akinek kórházi ellátásra volt szüksége az előbb bekerülhetett.

Novembertől májusig 1200 tesztet végeztem a városban, a járvány csúcsán napi 50-et. A kistarcsai háztartások negyedében megfordultam. A betegekhez vissza is jártam, követtem az állapotukat, ha kellett, akkor több tesztet is elvégeztem, természetesen a háziorvosokat folyamatosan tájékoztatva. Amikor a heti esetszám május közepén lecsökkent tíz alá, akkor kiszálltam a mentőből, ugyanis az Országos Mentőszolgálat ezzel a feladattal már könnyedén meg tud birkózni. A gyerekeim a járvány idején megkérdezték, hogy miért csinálom. A válaszom nagyon egyszerű volt: hazafiságból. Ilyen válságban az embernek ott van a helye, ahol a legtöbbet tudja segíteni.

– Lesz negyedik hullám?

– Ha lesz is, Kistarcsa esetében ez jóval enyhébb lefolyású lesz, mert becslésem szerint a lakosság 75%-a valamilyen formában már kapcsolatba került a vírussal, így az nem tud tömegesen fertőzni. Egyébként folyamatosan tartom a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálattal és a háziorvosokkal. Ha elszabadulnának a számok, akkor újra beöltözöm és megyek tesztelni, segíteni. Azért pedig, hogy elkerüljük a negyedik hullámot, nagyon fontos a vakcina beadatása.

 P.Gy.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése