:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

A kisadózó vállalkozások (KATA) új adótörvénye

A megváltozó kisadózó vállalkozók tételes adójának új szabályai, érintik az iparűzési adófizetést és adókötelezettségeket is.

Az „új kata" törvény 2022. évi XIII. törvény, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról.

Fontos változás, például: csak egyéni vállalkozó lehet katás, valamint csak főfoglalkozásként lehet katázni. Az „új kata", a kisadózó vállalkozók tételes adója az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak. Az „új kata" szabályai 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek, a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az állami adó- és vámhatósághoz. Az adóalanyiság a bejelentést követő hónap első napjával jön, jöhet létre.

Az „új kata"-ba jelentkezőknek - a NAV-hoz történő bejelentés mellett - egy egyszeri bejelentés kell majd tenni az önkormányzati adóhatóság felé is.

Akik, nem tudnak az „új kata"-ba belépni, nekik az idén már semmiféle adóadminisztrációt nem kell teljesíteniük, azaz bevallást és bejelentést sem kell tenniük az önkormányzati adóhatóság felé!

 

MIT KELL TENNEM, HA KISADÓZÓ VÁLLALKOZÓK TÉTELES ADÓJÁT FOGOM VÁLASZTANI A NAV-NÁL?

október 15-ig bejelentés az önkormányzat felé

Fontos kiemelni, hogy az önkormányzat felé fizetendő helyi iparűzési adó az említett kisadózó vállalkozók tételes adója nem váltja ki automatikusan, így arra vonatkozóan az adózóknak majd külön adókötelezettsége/bejelentési kötelezettsége lesz. A tételes hipa szerinti adózási mód bejelentésére – jogvesztő határidővel - 2022. október 15-ig van lehetősége az adózónak a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 39/B. § (9) bekezdés alapján.

 

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy nem elegendő a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál választani a kisadózó vállalkozók tételes adóját, hanem amennyiben a helyi iparűzési adóban az önkormányzati adóhatóságnál is ilyen alapon kíván adózni és már az állami adóhatóságnál is ezt az adózási formát választotta, úgy ezt az igényét külön be kell – elektronikus úton - jelenteni – az előírt nyomtatványon - az önkormányzati adóhatóságnak! Az iparűzési bejelentkezési, változás bejelentési nyomtatvány kizárólag elektronikus úton (Elektronikus Önkormányzati Portálról) nyújtható be, kifejezetten az önkormányzati adóhatósághoz.

Helyi iparűzési adófizetés az önkormányzat felé

A Htv. 39/B. § (4) bekezdés b) pontja alapján az időarányos adórészlet esedékessége: 2022. október 15-e, illetve 2023. január 15-e lesz.

MIT KELL TENNI, HA KISADÓZÓ VÁLLALKOZÓK TÉTELES ADÓJÁT NEM FOGOM TUDNI MAJD VÁLASZTANI A NAV-NÁL?

A KATA („régi KATA") - a kihirdetésre váró törvény alapján - 2022. augusztus 31-ével megszűnik. Ezért – a törvény erejénél fogva – megszűnik a mai értelemben vett „régi KATA" adózókra vonatkozó speciális, egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítási módszer (tételes iparűzési adóalap szerinti adózás).

Az önkormányzati adóhatóság a számítógépes rendszerében az adózási módot hivatalból fogja lezárni és az időarányos adórészt is hivatalból fogja elszámolni (törölni). Ebben a tekintetben az adózónak nincs külön bejelentési/bevallási kötelezettsége.

A Htv. 39/B. § (3) bekezdés értelmében az egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítást választó KATA-alany 2022. szeptember 15-én esedékes második adórészletét hivatalból csökkenti az önkormányzati adóhatóság a 2022. szeptember 1-je és 2022. december 31-e közötti napi időarányos összeggel (122 nap/365 nap 2,5 millió forint) érvényes adómértékkel.

Ha az adózó nem lesz jogosult a tételes iparűzési adóalap-megállapítás szerinti egyszerűsített adóalap-megállapításra, akkor – a Htv. adóelőleg-összegre és esedékességre vonatkozó rendelkezései alapján – nem köteles iparűzési adóelőleget bejelenteni a 2022. szeptember 1-je és 2023. június 30-a közötti időszakra. A 2023. május 31-éig benyújtandó hipa bevallásában (22HIPAK) fog a végleges iparűzési adóval elszámolni és egyben előleget közöl a 2023. július 1. és 2024. június 30-a közötti időszakra. Ekkor dönthet arról is az adózó, hogy egyszerűsített adóalap-megállapítást alkalmaz-e (átalányadózó esetén vagy 8 millió forint nettó árbevétel alattiként) vagy tételes adóalap-számítást alkalmaz.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése