:: 
Nyitólap

A feladatot köszönettel elfogadtam - Interjú Hőnis Istvánnal, a képviselő-testület új tagjával

Hőnis István 1967-ben született Beregszászon, Kerepesetarcsára 1981-ben költözött. A  település szétválása után 2006-ig Kerepesen élt, ezután költözött családjával Kistarcsára. Három gyermeke van, kettő már felnőtt, a harmadik általános iskolás.  Sütőipari szakterületen végezte az iskoláit, Budapesten az Élelmiszeripari Szakközépiskolában érettségizett. 1986-tól 2010-ig a Fővárosi Sütőipari vállalat és annak jogfolytonos cégeinél dolgozott. 2010-ben felsőfokú biztonságszervezői végzettséget megszerezve a vagyonvédelmi szakmában is dolgozott pár évet. 2017-től családi vállalkozásban a feleségével egy büfét üzemeltetnek Kistarcsán.

2014-ben és 2019-ben is indult az önkormányzati választáson, legutóbb az 1. számú egyéni választókerületben MSZP-DK támogatással. Egyéniben nem sikerült bejutnia a képviselő-testületbe, de meghívták a Pénzügyi, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságba külsős képviselőnek. Penz András márciusban bekövetkezett halála után javasolták képviselőnek, 2021. májusától a képviselő-testület rendes tagja.

Gratulálunk a képviselői tagságához. Nem érte váratlanul, hogy önt javasolták a képviselő-testületbe?

Köszönöm szépen. Képviselői tagságom sajnos egy haláleset miatt került előtérbe, mivel Penz András képviselő úr koronavírusban elhunyt. E tragikus esemény miatt a választási listán a következő személy léphetett a képviselő úr helyébe. A feladatot köszönettel elfogadtam. 

Ez a fordulat mennyiben alakítja át az életét?

Nagyon nem alakítja át az életemet ez a feladatkör, mivel 2014-től részt veszek a Pénzügyi- Településfejlesztési- és Környezetvédelmi Bizottság munkájában, mint külsős tag. Talán jobban áttekinthetem a többi bizottság munkáját is, ami nem minden esetben a pénzügyi döntésekről szól, hanem más területeket is érint.

A koronavírus-járvány utáni veszélyhelyzetet követően Kistarcsán június 30-án ült össze a képviselő-testület. Milyennek látta a testületet belülről?

Az első testületi ülésen, ami a pandémia után volt megtartva, nem tudtam részt venni.  A testületi ülések, véleményem szerint, biztosan olyan minőségben folytak, mint a bizottsági ülések. Képviselőtársaim nagy része tagja a bizottságnak is, így közel hét éve dolgozunk együtt. Szerintem jól fogunk dolgozni a továbbiakban is.

A Pénzügyi, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságba külsős tagjaként rálátása volt eddig is az önkormányzatban folyó munkára. Mit szeretne elsősorban támogatni és megvalósítani Kistarcsán?

Kistarcsa fejlődő város! Mindent támogatok, ami a város lakói számára fontos és javára válhat. Elengedhetetlennek tartom a város infrastruktúrájának fejlesztését, bővítését, valamint a sport- és kulturális élet támogatását, továbbá úgy gondolom, hogy a város fejlődéséhez fontos, hogy minél több sikeres pályázatot nyújtsunk be, ami segíti a település pénzügyi lehetőségeit. 

Listás képviselőként lát-e lehetőséget arra, hogy az 1. számú választókerületre is odafigyeljen?

Legyen az egyéni vagy listás képviselő, szerintem mindenben segíteni kell a város lakóinak a terveik és az elképzeléseinek megvalósításában. 

Penz András ellenzéki képviselőként nagyon aktív volt. Több önálló indítványa került a testület elé. Ön hasonlóképpen harcosan küzdene majd vagy más stílusban szeretne politizálni?

Penz András valóban harcos ember volt, ahogy ön is említette és becsültem is karakán kiállásáért, de nem vagyunk egyformák. Nem hiszem, hogy másként gondolkodnék, mint az elmúlt 6-7 évben, tehát a stílusom olyan, mint eddig volt. Az igazságért mindig ki fogok állni, és mindig a város érdekében fogom a legjobb döntés meghozni. 

Az MSZP a hatpárti ellenzéki összefogás tagjaként készül az előválasztásra Az első forduló szeptember 18. és 26. között lesz. Ön érintett-e valamilyen formában?

Az őszi hatpárti ellenzéki összefogás előválasztásáról annyit tudok mondani, hogy mint szavazó állampolgár részt fogok venni rajta. 

Mit vár az ellenzéki előválasztástól, és mit gondol, ez az összefogás mire lesz elég 2022-ben?

Bízom benne, hogy az előválasztás által sikerül a megfelelő személyeket megtalálni arra, hogy egy tiszta és korrekt versenyben derüljön ki, hogy a választópolgárok kit szeretnénk majd a 2022-ben megtartandó országgyűlési választásokon képviselőjüknek.

Nos, hogy mire lesz elég, mit érhet el a koalíció még a közvélemény kutatók többsége sem tudja, nemhogy én. Szerintem egy szoros eredmény mindenkinek jót tenne, mert egy nagy győzelem, bármelyik oldalon, mindig arrogánssá teszi a győztest.

 

Köszönöm a beszélgetést.

                                                                                                                                             P.Gy.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése