:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

2021-től sávos jótállást vezetnek be

A jövő évtől jelentősen megváltoznak a kötelező jótállás szabályai Magyarországon: az egyik legfontosabb újdonság a sávos jótállás bevezetése a magánvásárlók részére. A jelenlegi egy év helyett a 2021. január elsejétől megvásárolt termékekre az árhoz igazodóan akár 2-3 év is lehet a jótállás időtartama.

Az új, sávos szabályozás értelmében:

- a 10 ezer és 100 ezer forint közötti árú termékekre egy év marad a jótállás,
- a 100 ezer forintnál drágább árucikkre két év lesz,
- a 250 ezer forint felettiekre pedig három évig lehet majd érvényesíteni a jótállási igényt.

Egyúttal a jövő év elejétől bővül a kötelező jótállás alá tartozó termékek köre a többi között a napelemekkel, drónokkal és elektromos rollerekkel. Ugyanígy jótállást kell vállalniuk a gyártóknak a 10 ezer forintnál drágább nyílászárókra, redőnyökre, garázskapukra, csaptelepekre, kádakra és zuhanykabinokra is.

A változtatás fenntarthatósági célokat is szolgál, hiszen arra ösztönzi a gyártókat, hogy tartósabb termékeket állítsanak elő, így csökkenhet az elektronikai és egyéb hulladékok mennyisége.

Azoknál a termékeknél, amelyeket a használat előtt szakembernek kell üzembe helyeznie, a beüzemelés napján kezdődik a jótállási idő. Kivéve, ha ez csak a vásárlás után több mint fél évvel történik meg, mert ebben az esetben a jótállás kezdő időpontja a termék megvételének napja lesz.

A fogyasztóvédelmi hatóság 2021-ben egész évben ellenőrzi majd az új előírások betartását a hagyományos és az online kereskedelemben is.

MTI

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése