:: 
Nyitólap » Önkormányzat » Nemzetiségi önkormányzatok » Nemzetiségi önkormányzatok listája

Kistarcsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

Elnök: Szabóné Tóth Katalin

Elnök helyettes: Csaja Mihályné

Tagok: Antal Péter

Jeney Ferencné

Navratil Krisztina

Cím: 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48.

Önkormányzatunk 2002. évi megalakulásakor azt hangsúlyozta, hogy fő törekvésünk a nyelv, a kultúra, a szokások, a viselet megőrzése. Sajnos a nyelvet már csak a lakosok egy szűk rétege használja, tehát megőrzésének egyik lehetőségét abban látjuk, hogy össze kell gyűjtenünk a helyi népdalokat, szokásokat, néprajzi anyagokat, gasztronómiát és ezeken keresztül megőrizni őseink nyelvét. Ezt a munkát már évek óta folytatjuk, általa kibővült a Pannónia Néptánc Együttes szlovák repertoárja, a felgyűjtött anyagot a művészeti vezető, Szengyel István dolgozta fel.

Természetesen ezt a munkát segíti a két népdalkör is, a Rozmaring és a Kéknefelejcs Együttes. Számos más szlovák önkormányzat keresi meg a miénket azzal, hogy műsoraikat színesítsék a Pannónia Táncegyüttes illetve a dalkörök. Évente 10-12 alkalommal jutunk így fellépési lehetőséghez, főként közeli szlovák lakta településeken és Budapest néhány kerületében. Fennállásunk óta kaptunk megkeresést országos jellegű és szlovákiai rendezvényekre is, mint például Békéscsabán és Pilisszántón az Országos Szlovák Napra, vagy a Nógrádi Nemzetiségi Fesztiválra, illetve, Pribylina, Belusa, Lysá pod Makytou falvakba.

Rendszeresen látogatjuk a magyarországi "Vertigo" Szlovák Színház előadásait, sőt két alkalommal Kistarcsán is bemutatkoztak.

Fontosnak tartjuk az anyaországi kapcsolatokat is. Már megalakulásunk előtt történtek lépések Belusa irányába, és 2002-ben személyesen is felvettük velük a kapcsolatot. A testvértelepüléssel fenntartott intenzív kapcsolat az egyik legjobb lehetőség, a nyelv használatára, de szervezünk többnapos kirándulásokat is Szlovákiába, a kultúra, a történelem, a nyelv, az anyanyelvi hitélet megismerése céljából.

A már említett kirándulásokon kívül igyekszünk megismertetni az érdeklődőket más magyarországi szlovák településekkel is. Így kedvezményes árú kirándulásokat szerveztünk például Kiskőrösre Békéscsabára, Terénybe, Kétbodonyba. Az említett településeken gasztronómiai és kulturális jellegű programokon vettünk részt.

2008-ban szlovák nyelvtanfolyamot indítottunk. Ezeken a foglalkozásokon az irodalmi nyelv tanulása a fő szempont, de használjuk a helyi nyelvjárást is.

Belusával több szálon is tartjuk a kapcsolatot. Ismeretes, hogy a két település óvodái egy osztrák partnerrel kiegészülve egy uniós pályázatot nyertek, melynek egyik eredménye egy közös kalendárium létrejötte, mely a résztvevők kultúráját, népszokásait hivatott közvetíteni gyermekrajzok segítségével. Azóta az osztrák fél helyét átvette a cseh Bílovice és egy újabb pályázatot adtak be közösen a lengyel Rudno község óvodájával kibővülve,ezt is elnyerték, melynek keretében egymás népmeséivel ismerkednek a gyermekek.

Az óvodákkal való együttműködés keretében a belusai vezető óvónő szakmai és óvodai találkozót is szervezett már Kistarcsára.

Közvetítettünk Kistarcsa és Belusa önkormányzatai között is, melynek során nagy örömünkre 2005-ben hivatalos megállapodás született a két település polgármesterei között.

Együttműködünk a Kistarcsai Kulturális Egyesülettel, velük közös kiállításokat szoktunk rendezni a Kistarcsai napok alkalmával, melyre jelentős mennyiségű néprajzi anyagot szoktunk gyűjteni a lakosság körében. Ezeken a kiállításokon már évek óta részt vesznek a belusaiak is. Társszervezői szoktunk lenni a nemzetiségi és szlovák folklórtalálkozóknak, részt veszünk a Görhönyfesztiválon és erre biztatjuk testvértelepülésünket is.

A fent említett néprajzi anyagból 2006-ban egy állandó néprajzi gyűjteményt hoztunk létre a Városi Önkormányzat és a Városi Művelődési Házzal együtt. Azóta ez a Szlovák Önkormányzat kezelésében van, előre bejelentett időpontban szlovák és magyar nyelvű tárlatvezetést vállalunk.

Igyekszünk szórakoztató programokat is szervezni a lakosságnak. Minden évben megrendezzük a Szlovák bált, melyen a helyi kultúrcsoportok bemutathatják szlovák műsorszámaikat. 2008-ban a Deres Lovasudvarban Régiós folklórtalálkozót szerveztünk, ahol a hagyományőrző lovas programok és a folklórbemutatók jól megfértek egymással.

2005-ben megalakítottuk (17 településsel) a "Dolina" Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesületét és azóta szívesen szervezünk regionális programokat. 2008-ban aztán megalakult a régió Szlovák Közművelődési Központja is Ecser székhellyel, mely további segítséget nyújt a programok szervezéséhez. Nagy előrelépésnek értékeljük, hogy közös régiós kétnyelvű szakácskönyvet adtunk ki (2008.), melyben a települések többsége a helyi nyelvjárást is megőrökítette, köztük Kistarcsa is.

A helyi Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében a város polgárai találkozhattak Závada Pál Kossuth-díjas íróval, aki köztudottan szlovák gyökerekkel rendelkezik, és műveiben használja is ősei nyelvét.

Reméljük az elkövetkezendő évben is be tudjuk tölteni szerepünket a város életében. Nyitottak vagyunk minden új együttműködési lehetőségre, bárki részt vehet programjainkon.

Nem a többségi lakosság ellenében, hanem az ő egyetértő támogatása mellett, a kisebbségi kultúra megóvása érdekében szeretnénk munkálkodni, színesítve ezzel a város kulturális palettáját.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése